На 4 юли ще има мащабен протест на превозвачите, които искат Автомобилна камара. Над 3000 камиона в страната ще защитят създаването на камара. Това заяви Илиян Филипов в отговор на въпрос на News.bg, след като стана ясно, че премиерът Бойко Борисов разпореди изтегляне на Закона за автомобилна камара.

Превозвачите, които искаха автомобилна камара, са разочаровани от разделението в бранша и от натиска върху Народното събрание да се изтегли закон, който щял да обедини сектора. Неверни и манипулативни тези били внушени в обществото. Евгени Иванов от КРИБ посочи, че организацията иска обединение и антикорупция. Според него саморегулацията е добро нещо. Този закон се готви почти две години, изтъкна той.

Борисов нареди Законът за автомобилната камара да се изтегли
Обновена

Борисов нареди Законът за автомобилната камара да се изтегли

Превозвачите спират протестите си. ДАИ не контролирал ефективно

Днес протестиращите също участвали в дискусиите. Били "за" създаването на такава камара. Протестирали всъщност най-големите нарушители, обясни Иванов. Те рекетират държава, рекетират българското общество, рекетират парламента, убеден е той. Светът ни подкрепя, каза Иванов. Преговори трябвало да се водят в Народното събрание.

Председателят на БАСАТ Илиян Филипов посочи, че 1446 фирми имат лиценз за превозвачи. Малко над 100 членуват в браншова организация. Има нужда от една легитимна браншова камара, убеден е той. Кой се страхува от правилата, пита Филипов.

Превозвачи блокираха големите градове

Превозвачи блокираха големите градове

Браншът не иска месия

Васил Пиронков пък заяви, че именно лобистите протестирали. Това са паразити, ядосан е той. Трябвало да има етичен кодекс за превозвачите.

Христо Христов от КРИБ и собственик на транспортна фирма също смята, че изпълнителната и законодателна власт са рекетирани. С манипулативни аргументи са убедили премиера Бойко Борисов. Те се надяват той да чуе и тяхната гледна точка.

Работодателите не искат законопроекта за Българската автомобилна камара

Работодателите не искат законопроекта за Българската автомобилна камара

АИКБ, БСК и БТПП настояват проектозакона да се отхвърли

Припомняме, днес се състоя вторият голям протест на превозвачи, които въстанаха срещу налагането със закон на Автомобилна камара. Проектозаконът не беше посрещнат добре и от три работодателски организации - АИКБ, БСК и БТПП. От четирите организации законопроектът се подкрепя от КРИБ. 

По време на днешния протест се състоя и среща между представители на бранша и министър-председателя Бойко Борисов, след което бе обявено, че законопроектът ще бъде изтеглен, а превозвачите временно ще спрат с протестите.