Превозвачите спират протестите си. Това стана ясно след среща на техни представители и премиера Бойко Борисов. Мотив за спиране на протестите им са очакваните действия в парламента. 

По нареждане на премиера Бойко Борисов се очаква депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов, който е вносител на Законопроекта за Българска автомобилна камара да оттегли предложения Закон, заяви Борисов, цитиран от БГНЕС.

По думите му ДАИ не може да контролира ефективно транспорта и отговорността трябва да отиде в КАТ.

Превозвачи блокираха големите градове

Превозвачи блокираха големите градове

Браншът не иска месия

"Разпоредил съм на Станислав да изтегли закона за създаването на Българска автомобилна камара. Договорил съм се с колегите и в спокойна обстановка някои от правилните неща да видим дали със закон или със сега действащите закони, наредби, да се поправят", каза Борисов след среща с превозвачите в Министерски съвет.

"За мое съжаление пак нещата дойдоха до този кабинет, въпреки усилията ми да се решават по министерствата", допълни той.

Борисов коментира и желанието си за намаляване на дела на сивата икономика в транспортния бранш. "Сивият сектор да се извади от ситуацията. Предстои пакет номер 2, изключително важен за целия бранш - и там ни трябва единството на бранша. Секторът трябва да бъде успокоен и дисциплиниран", подчерта Борисов.

Борисов акцентира, че за обсъждането на пакет №2 му трябва единство на парламентарните групи на евродепутатите на Европейския парламент. Предстои тежка битка, но след 1 юли рязко ще намалеят възможностите. Трябва ни единство - никакви спорове и отнемане на енергия. "Изключително съм недоволен с прокарваната линия, че МТ трябва да има съвещателен глас. Принципалът и отговорникът за този сектор е министърът на транспорта. Лицензите се издават от ДАИ. Ако вие направите някаква камера (камара - б.р.) - двустепенна или двукамерна - предложете го вие, да разделиме камионите от рейсовете. А вече като общо да давате предложения и да ни помагате. Това е смисълът и целта на всеки един закон, който ГЕРБ може да подкрепя", заяви премиерът Бойко Борисов.

Той побърза да каже, че през годините се е видяло, че ДАИ не може да контролира ефективно транспорта и за това отговорността трябва да отиде към КАТ. "Седнете, изговорете го, наложете го - и за тях е добре така да бъде. Изтегляте законопроекта, сядате в спокойна обстановка всички страни", препоръча премиерът.

Според премиера, законопроектът имал само една цел - транспортният бизнес да има камара, която да съдейства в работата на сектора и да бъде връзка между бранша и транспортното министерство. "От това, което разбирам впоследствие сега, има детайли, които притесняват", каза Борисов.

Готвят и контрапротест - за Автомобилната камара

Готвят и контрапротест - за Автомобилната камара

Кой се страхува от правилата

Той призова за единство в транспортния бранш и разкритикува идеята в законопроекта Министерство на транспорта да има само съвещателен глас при лицензирането на фирмите. "Първо - аз не бих го допуснал. Принципал и отговорник за сектора е министърът на транспорта", аргументира се премиерът.

"Изтегляте законопроекта, сядате в спокойна обстановка всички заинтересовани страни и го довеждате дотам, че секторът да бъде успокоен и дисциплиниран. Защото когато стане катастрофа с автобус или ТИР, всички медии са там. Вдига се огромен шум и те казват: "Държавата не контролира". Направете така, че контролът да е на 100% ефективен, без да има никаква лобистка линия, по която да ни упрекват", заяви премиерът.

След срещата Магдалена Милтенова от Браншовия съюз за стопански инициативи обяви, че ще работят за ограничаване на сивия сектор. "Ние ще продължим да работим в посока на спиране на нерегламентирания превоз. От години настояваме той да бъде регламентиран. Знаете, че имаме предложения, които сме правили как да бъде регулиран сектора, ще ги правим и за в бъдеще", подчерта Милтенова.

Припомняме, от рано сутринта в понеделник в столицата над 700 автобуса са паркирани по бул. "Цариградско шосе".
Два лъча протестни шествия се насочиха към Централната автогара. Повод за недоволството на бранша е внесения законопроект за Българска автомобилна камара.

Превозвачи плашат с блокада заради уродлив законопроект

Превозвачи плашат с блокада заради уродлив законопроект

Законопроектът за Българската автомобилна камара обслужва определени интереси

Първата реакция срещу внесения в парламента документ от депутата от ГЕРБ Станислав Иванов, станал известен от изборите през 2011 г., бе в началото на месеца.

Превозвачите се заканиха още на 14 юни, че ако не бъдат чути и законопроектът за Автомобилната камара не бъде изтеглен, започват безсрочни протестни действия. Срещу законопроекта се обявиха и от Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата.

Протестът е под надслов "Обединени срещу приватизацията на бранша". Следващият голям протест е планиран за 28 юни.