Депутатът Станислав Иванов от ГЕРБ се оправда пред журналисти в кулоарите на парламента, че бил координатор на ГЕРБ, за което имал пълномощно и затова отишъл в ОИК в зала „Универсиада".

„Аз като депутат не съм се легитимирал. Легитимирал съм се с пълномощно от ГЕРБ, че имам право на тези избори да представлявам ГЕРБ в ЦИК и ОИК", каза Иванов.

По въпроса дали е било валидно пълномощното той първо каза, че е важало за изборите, а след това, че важало за изборния ден, а на уточняващия въпрос, кога приключва изборният ден отговори: „Приключва след като се отчетат всички протоколи".

Депутатът каза, че бил пред залата и отговарял на въпросите на хората. „На снимката се вижда, че аз нося чувал. Аз изнасям чувал от ОИК. Това се случвау след като са отчетени протоколите и предадени печатите", обясни Иванов.

На въпроса защо той носи чувал депутатът отговори с обяснението: „Когато видите една бременна жена или възрастен човек, който да не може да извърши това, за което е изпратен там..."

Малко по-късно в кулоарите на парламента депутатът от БСП Антон Кутев бе попитан,защо не е отишъл в ОИК да помага на бременни жени като колегата му от ГЕРБ Станислав Иванов.

Кутев категорично заяви, че депутатите нямат право да са там. Те нямат право да си сменят качеството, подчерта още той, а за пълномощното на Иванов изрази съмнения, че не е било валидно и че е било издадено по-късно за да оправдае присъствието му в залата.

Спорд Кутев Иванов не е имал право да бъде там и ГЕРБ се опитва да прикрие неговото присъствие и целите, с които е там, поради което са издали документ с невярно съдържание.

„Проблемът е в това, че една политическа сила си позволява да гази безпардонно законите и си представям какво ще стане, когато тази сила придобие цялата власт", добави Кутев.

Помолен да коментира кадрите със скрита камера от Перник, че се купуват гласове за Калфин, Кутев категорично заяви, че е сигурен, че за Калфин гласове не са купувани и че такова нещо не е организирано от щаба му.

В отговор на журналистически въпрос дали въпросните кадри не са като листовките на турски език, за които ДПС смята, че са направени в печатница на ГЕРБ Кутев отговори: „При полицейщината, с която се сблъскваме всичко е възможно. Едно нещо не е възможно - да са купувани гласове за Калфин и това да е организирано от щаба на Калфин".

По-рано, лидерът на Атака Волен Сидеров предложи от парламентарната трибуна да се съберат всички бюлетини с които избирателите са гласували за президент не в зала „Универсиада", а в новата спортна зала.

Там да се съберат представителите на всички парламентарни и извънпарламентарни партии, всички граждански организации, медии, ОССЕ, ПАСЕ, Венецианската комисия и пред тях да бъдат преброени бюлетините една по една.

Сидеров направи показно как се броят листове.

След това резултатът да се сравни с протоколите от избирателните комисии и с базата данни на фирма „Информационно обслужване", която обработва данните, предложи още Сидеров.

Така ще се убедим, че в България са проведени честни избори и не би трябвало партия ГЕРБ или някоя друга да има нещо против", категоричен е лидерът на Атака.

Той каза че има ужасяващи данни за протоколите и че имало драстични нарушения.

Сидеров показа снимки на разсипани чували с бюлетини. Случилото се по думите му би трябвало да ни накара да действаме, а не да се ядосваме.

Лидерът на Атака каза, че хаосът в зала „Универсиада" е бил дирижиран от двама депутати от ГЕРБ и посочи Станислав Иванов и Иван Божилов. Сидеров показа от парламентарната трибуна снимка и обясни, че се вижда отворен от тях чувал и изсипани бюлетини.

Сидеров е категоричен, че на изборите е имало фалшификации и заяви: „Или сме демократично общество или да започваме партизанска или гражданска война!".