Новоизбраният президент Росен Плевнелиев ще вземе като добра практика от Петър Стоянов т.нар. „месец на политическите консултации", в който лидерите на партиите ще се събират при президента и ще обсъждат важни национални въпроси и проблеми.

Това обяви самият Плевнелиев след срещата си с Петър Стоянов, която е част от поредицата планирани срещи с предишни държавни глави.

Петър Стоянов от своя страна заяви, че е останал много доволен от срещата и посочи, че преди това „случайността не ги е сблъсквала" като обясни, че днес се е запознал лично с Росен Плевнелиев. „Той си е направо готов да встъпи като президент. Говорихме по много теми, много сериозни теми. Хареса ми това, че в момента е на върха на овациите, но той все още слуша и аз го поздравявам за това", коментира Стоянов.

По думите му, човек, който умее да слуша, може да стигне далеч. "Ние обикновено говорим, даваме съвети, чуваме, но много рядко слушаме. Това му пожелавам на Плевнелиев и да е все така обърнат към хората, да знае, че високопоставените политици винаги имат какво да научат", обяви Петър Стоянов и добави, че когато самият той е бил президент, не го е осъзнавал напълно.

"От сърце му пожелавам не дори да не прави грешки, това е една глупост. Няма политик, който да не прави грешки. Пожелавам му да е достатъчно концентриран и да се моли на Бог в тези един или два момента, когато съдбата ще му поднесе драматични събития, които ще трябва да решава като президент - тогава да не сгреши", пожела президентът Стоянов.

Той изрази надежда и по времето на мандата на Плевнелиев да няма сериозни предизвикателства пред него, като войната в Косово и демонстрациите и протестите от 4 февруари (2007 година по време на мандата на Стоянов, бел. ред.).

"Неговите предизвикателства са не по-малки. Европа е изправена пред такива предизвикателства, че в известен смисъл се радвам, че човек от генерацията на г-н Плевнелиев е президент. Ако аз бях сега президент, за мен щеше да е по-трудно, признавам го", обяви Петър Стоянов.

Плевнелиев посочи, че още от първата минута на срещата си с Петър Стоянов „химията е проработила между двамата". „Имахме изключително интересен, дълбок разговор по много теми", обясни той и посочи, че е задал стандартните въпроси, които за него са особено важни.

Попитал е Стоянов какви са били критичните ситуации и как тогава той е действал. След срещите си и с президента Жельо Желев, и с Петър Стоянов, Плевнелиев посочи, че каузата помага за вземането на бързи решения.

Той е попитал и какви са инициативите, които са доказано ефективни и посочи, че една от тях е тази за месеца на политическите консултации, която категорично обяви, че ще приеме като добра практика.

Плевнелиев сподели, че е бил много впечатлен от контактите, които Стоянов е изградил на високо равнище с американския президент, с Тони Блеър и много други световни политически лидери. „Тези контакти са все още топли и силни и това е една подадена ръка, която аз приемам", обяви още избраният президент.

Той посочи, че Европа през 2011 и 2012 г. е по-различна и времената са други. България също е била по-различна по времето на Стоянов. "Докато тогава приоритетите са били основно политически, сега имаме на дневен ред много по-широк спектър от проблеми - икономически, социални, които трябва да се решават и да се правят реформи", коментира още той.

„По никакъв начин не съм изненадан. Мисля, че лидерът на БСП Сергей Станишев просто нямаше друг ход. Разбира се институциите трябва да си свършат работата". Така Плевнелиев отговори на въпроса дали е останал изненадан от искането на БСП за касиране на президентския вот.

Ще бъда президент на обещанията и още в първия ден от встъпването си в длъжност ще освободя всички посланици, които принадлежат към ДС", повтори за пореден път Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос.

"Като политик ще бъда на сто процента прозрачен и всички свои обещания ще кача в сайта на президентството, за да може вие да следите изпълнението им", обърна се Плевнелиев към журналистите. Той уточни, че в самата президентска институция хората, които се назначават, ще бъдат проверявани за принадлежност към ДС.

Той не пожела да коментира защо ще отзове посланиците, а кметове на ГЕРБ с досиета ще продължават да управляват на местно ниво, като посочи само, че кметовете, които са с такава принадлежност, са избрани директно от хората с мажоритарен вот.

Двамата президенти коментираха и датата 10-ти ноември, на която се срещат за първи път. Петър Стоянов каза, че проблемът на 10-ти ноември е, че хората не са знаели какво ще дойде след тази дата. "10-ти ноември дойде и си отиде. Проблемите, които остави пред българското общество бяха съвършено изненадващи, неясни и в голяма степен ни остави неподготвени", коментира Стоянов.

Плевнелиев от своя страна каза, че за него преходът все още не е приключил и това ще стане, когато има работеща демокрация. По думите му, новото президентство и всички други власти трябва да гарантират честност и прозрачност в правосъдието, спазване на правилата и това е начинът да приключи този исторически преход.