Липсват над 3000 действителни гласа от кметските избори в Кърджали. Това стана ясно след повторното преброяване на бюлетините, разпоредено от Административния съд, информира БНР.

Делото беше образувано по жалбата на ГЕРБ, оспорваща резултатите от местния вот.

Близо 10 дни продължи броенето на бюлетините, като се проверяваха гласовете за кандидатите на ГЕРБ - Илия Илиев, и на ДПС - Хасан Азис.

Липсващите над 3 000 действителни гласа са подадени в 14 изборни секции. От тях 367 са в полза на Илиев, а останалите над 2 000 - на избрания за кмет Хасан Азис. Броят им е засечен според данните в протоколите на комисиите.

В чувалите от 14-те секции са открити само празни бюлетини и изборната документация. Предполага се, че книжата са в други чували, вероятно от президентския вот. Председателят на съда Виктор Атанасов разпореди те да бъдат доставени и ако бюлетините са там, проверката им ще продължи идната седмица.

Броенето обаче доведе до изненадваш обрат в изборните резултати - 280 невалидни бюлетини за Илиев от ГЕРБ. Така разликата от 179 гласа между него и третият във вота кандидат на БСП Милко Багдасаров се стопи и той вече е втори със 101 гласа пред Илия Илиев.