БСП оспорва президентския вот. Това стана ясно от думите на червения лидер Сергей Станишев по време на пресконференция в централата на партията.

Левицата започва консултации за събиране на подписи за сезиране на Конституционния съд за законността на изборите за държавен глава.

Припомняме, Росен Плевнелиев беше избран за държавен глава, след като на балотажа получи 52,56 процента от гласовете на избирателите. На втория тур, провел се на 30 октомври, за другия кандидат - Ивайло Калфин, гласуваха 47.44 процента от участвалите във вота.

48 подписа трябват на БСП, за да сезират КС.

Според Сергей Станишев между 10 и 15% е контролираният вот. „В една четвърт от общините различни политически сили оспорват политическите резултати," изтъкна той и допълни, че ГЕРБ сами признават за закононарушения в провеждането на изборите, тъй като управляващите касират вота в Шумен и Кърджали.

Преговори за сезиране на КС за законността на изборите ще се водят дори и с „Атака," стана ясно още от думите на соцлидера.

Ако сега допуснем без политически последствия така да се правят избори, много остро стои въпросът как ще бъдат проведени следващите избори, подчерта Станишев.

На пресконференцията стана ясно още, че БСП няма да подкрепи Бюджет 2012, като и тази година левицата ще предложи алтернатива на макрорамката за следващата година.

Лошите новини правителството ги запази за след изборите, компресира Станишев.

По думите му трета година на страната се предлага крайно десен бюджет, като тежестта се пада на най-уязвимите групи. Бюджет 2012 е бюджет на обедняването. Докато управляващите се изживяват като хирург върху болен и докато продължават да се упражняват върху тялото на болния, той може да почине," коментира лидерът на червените.

Той поясни, че приходната част е доста под възможностите за събираемост. По думите му бюджетът води до ликвидация БАН и научните изследвания.

Според Корнелия Нинова пък Бюджет 2012 е бюджетът на сивата икономика. За пример тя посочи, че е заложен ръст от 2.9% от БВП,  а в същото време приходите спадат.

Няма никаква логика икономиката ти да расте, а приходите ти да падат, заяви тя и бе категорична, че обедняването ще продължи.

Ситуацията в БДЖ е изключително критична," заяви Станишев в отговор на въпрос на news.bg как ще коментира предложените реформи от ръководството на железницата. Соцлидерът не приема критиките на мениджмънта, че тройната коалиция е виновна за състоянието в БДЖ и припомни, че вече трета година управлява ГЕРБ.

По думите му настоящото правителство не е изпълнило ангажиментите си за стабилизация на БДЖ и затова е пропаднал заемът от световната банка. Пътят, по който е тръгнало правителството е порочен и ще доведе до унищожаване на БДЖ.

В реформите, предложени от ръководството на БДЖ, според Станишев прозират апетити за приватизацията на железницата ни.

По повод предложението на финансовия министър Симеон Дянков за увеличаването на минималната работна заплата от 270 на 290 лева лидерът на БСП припомни, че още преди години социалистите предложили минималната заплата да стане даже 300 лева. С това си предложение според него Дянков отвлича вниманието от факта, че доходите и пенсиите няма да бъдат индексирани.

Станишев призова Борисов да се вслуша в думите на американския посланик Джеймс Уорлик - управляващите да спрат да се оправдават с предишното правителство.