Административният съд в Кърджали обяви изборите за кмет като напълно законни, с което потвърди решението на Общинската избирателна комисия и в късния следобед го връчи на победителя Хасан Азис от ДПС.

Часове преди това пред общинската сграда се бяха струпали стотици активисти, фенове и кметове на населени места, в очакване на огласяването на съдебното решение. Те посрещнаха Азис с ръкопляскания, а той прочете пред всички основните моменти от документа.

"Съдът преценява жалбата на политическа партия ГЕРБ като неоснователна и недоказана. Обжалваното решение на комисията, с което е обявен за избран за кмет Хасан Азис отразява правилно получения изборен резултат, поради което се явява правилно и законосъобразно", се посочва в решението.

"Местната власт в Кърджали в продължение на цял месец се занимава единствено с броенето на бюлетини. Съдът показа, че вотът на избирателя е правилен, че няма никакви нарушения, които да са опорочили изборния процес", коментира Азис.

След извършената проверка и повторно преброяване на бюлетините е установено, че общият брой на действителните гласове е 32 827, от които 17 598 са в полза на спечелилия на първия тур.

Хасан Азис подчерта, че са рухнали митовете за автобусите с изселници от Турция като основен фактор за решаването на изборите. "За пръв път през последните 20 г. ние правим избори в продължение на 6 месеца - вътрешни, предварителни, кампания, същински. Сега ме чака много работа, тъй като през последните два месеца не съм стъпвал в кабинета," посочи той.

Градоначалникът каза и че ще има четвърти зам.-кмет, тъй като се налага разделянето на отговорностите в ресора за образование, култура, здравеопазване, спорт и евроинтеграция.