От "Топлофикация" ще предложат на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по-висока цена на топлинната услуга. Това обяви пред БНР председателят на Съвета на директорите на дружеството инж. Любен Параланов.

Той подчерта, че поне от 15-20 години не са имали авария от такъв характер. Според Параланов основната причина за аварията е нарушаване целостта на една от основните артерии на топлопреносната мрежа, захранваща източните квартали.

Като инженер той определи, че аварията е резултат от получаване на хидравличен удар. От какво обаче се е получил той, тепърва ще се преценява и оценява.

Клиентите да не отлагат жалбите, "Топлофикация" пази месец детайлната информация

Клиентите да не отлагат жалбите, "Топлофикация" пази месец детайлната информация

Това съветва омбудсманът Мая Манолова

Припомняме, че поредица от аварии оставиха много райони на София на студено. Кметът Йорданка Фандъкова сезира прокуратурата с искане да се търси причината за аварията. От петък в "Топлофикация" на извънредна проверка влезе и КЕВР. Енергийното министерство също се ангажира с проблема, обявявайки, че ще прави проверка.

Дружеството е заплашено от глоба в размер от 250 000 до 1 млн. лева.

Преди два дни от "Топлофикация" обявиха, че ще компенсират само потребителите в източните квартали, но не и тези в западните.

КЕВР влиза на инспекция в "Топлофикация"

КЕВР влиза на инспекция в "Топлофикация"

Може да последват санкции

Инж. Любен Параланов обясни, че ще предложат на Столичния общински съвет всички клиенти на дружеството, които не са имали отопление, било то нарушено или изцяло, да бъдат обезщетени, тъй като не са ползвали услугата, която е трябвало да ползват. Той увери, че ще бъдат обезщетени всички клиенти, които не са имали отопление. Параланов повтори казаното в петък, че няма да има обезщетение за жителите на квартали, в които проблемите са отстранени в рамките на 48 часа.

Сигналът на Фандъкова за „Топлофикация” стигна в прокуратурата

Сигналът на Фандъкова за „Топлофикация” стигна в прокуратурата

Няма данни за престъпление

Запитан дали дружеството инвестира достатъчно в съоръженията си, че да не се получават такива аварии, инж. Любен Параланов коментира, че са поели големи инвестиционни задачи във връзки с мрежата. Усилията на "Топлофикация" от 2012 г. насам били насочени основно към разпределителните мрежи в междублоковите пространства, които не били ремонтирани повече от 30 години. Статистиката показала, че точно в тези области има много течове и пропуски, което налагало непрекъсната работа на аварийните екипи.

В момента усилията на "Топлофикация" били насочени към подмяна на линиите, които са по-малки тръби и снабдяват кварталите с парно и топла вода. Досега дружеството не е имало никакви проблеми с големите тръби.

От ЧЕЗ отричат повреда в станцията на Топлофикация-София

От ЧЕЗ отричат повреда в станцията на Топлофикация-София

Двете дружества ще си партнират

От своя страна председателят на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов коментира, че Столичният общински съвет трябва да излезе с решение за обезщетяването на клиентите на "Топлофикация". Николов подчерта, че ръководството на дружеството не може да взима самостоятелни решения извън действащите общи условия.

Богомил Николов подчерта, че местният парламент трябва да гласува един размер на обезщетение и той да бъде приложен още във февруарските сметки. Самият той ако бил общински съветник, щял да гласува за твърда сума - 5, 10, 20 лева.

От "Активни потребители" съветват потърпевшите да се обръщат към представителите си в общината и да пускат писма или подписки, за да може решението на Общинския съвет да е максимално справедливо.

Утре асоциацията ще прати писмо до КЕВР, с което ще предложи общите условия да се допълнят и променят, за да може при следващи аварии компенсациите да се изчисляват по-лесно.