Умъртвяване на 4 кончета и 2 кучета, които са излезли от конна база, доведе до организиране на протест пред сградата на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Чиновници ликвидираха 4 кончета и две кучета, нямали документи

Чиновници ликвидираха 4 кончета и две кучета, нямали документи

"Не мога да повярвам, че се случва в европейска държава в 21 век"

"Случаят с решението на инспектори от БАБХ за умъртвяване на 4 кончета и 2 кучета заради липсата на документи, удостоверяващи здравословното им състояние ни казва много неща. Едно от нещата, които не мога да приема, е да се допусне умъртвяването на живи и здрави животни в началото на техния жизнен път". Това заяви пред БНР Веселин Герджиков - собственик на конна база край София, по повод предстоящия протест пред БАБХ заради решението.

От агенцията не допуснаха тези животни да минат през изследвания и да се удостовери дали техният здравословен статус е опасен за гражданите, възмущава се Герджиков. Това е в нарушение на закона, каза той.

Животните са били поставени в карантинна зона за 4 дни. Това е дало възможност да се проведат всички изследвания, допълни Герджиков.

При съмнения за опасност, Законът предвижда незабавно умъртвяване, но никой не е удостоверил, че кончетата са опасни. "Те са загубили живота си заради липсата на два-три листа хартия", допълни той. В същото време в града има много коне и каруци без документи.

"Прилагането на двойните стандарти поради някакви социални съображения не е разписано в закона и не би трябвало да се прилага по този начин".

Герджиков изтъкна, че за 10 месеца БАБХ не е издала паспорт на чипиран кон, купен от негова позната. Според Герджиков, е трябвало собственикът, а не малките кончета, да понесе санкция.

На днешния протест ще искат оставката на директора на Агенцията по храните д-р Дамян Илиев, уволнение на служителите, взели решение за умъртвяването на животните. Хората ще искат и спешна промяна на Закона за ветеринарно-медицинската дейност.