Четири кончета от защитена порода и две кучета са били умъртвени от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) заради липса на документи без знанието на собственика им. Животните са конфискувани след проверка на пътя, става ясно от репортаж на БиТиВи.

От БАБХ са категорични - законът категорично забранява отглеждането, придвижването или транспортирането на животни, на които не е извършена официална идентификация.

Също така е забранено и транспортирането на животни без ветеринарномедицинско свидетелство, а за едрите преживни и еднокопитните животни - и без ветеринарномедицински паспорт.

Обаче природозащитникът Димитър Господинов разказа пред Дарик, че има много съмнения около случая, като не било изключено животните да не са убити и да се случва нещо нередно, защото това била рядка и скъпа порода.

"Това е възмутителен акт от страна на БАБХ. Не мога да повярвам, че се случва в европейска държава в 21 век да се умъртвява защитена порода коне заради това, че нямат документи, при положение че в Закона за ветеринарната дейност евтаназията се допуска само при неизлечимо болни животни; необратими патологични изменения, причиняващи им болка и страдание; ограничиване и ликвидиране на заразна болест, която представлява опасност за здравето на хората и животните; приключване на опити с животни, които са довели до необратими патологични изменения и животни, чието агресивно поведение представлява опасност за живота. Това са четирите случая, при които е допустимо умъртвяване на животното", обясни Господинов.

"Агенцията излиза със становището, че са умъртвени животните вследствие на това, че те нямат никакви документи и са превозвани нелегално. Това е страшно. В България във всички села и градчета е пълно с животни, които нямат документи. Това означава ли, че цяла България трябва да е в трупове и да са умъртвени всички животни", допълни той.

"Не виждам тази агенция да обикаля и да прибира и да евтаназира конете на ромите, които видимо са в окаяно състояние и са малтретирани", каза още Димитър Господинов.