Една година поетапно столичният булевард „Братя Бъкстон" ще бъде затворен в отсечката между бул. „Тодор Каблешков" и Околовръстното.

По време на импровизирана пресконференция, състояла в близост до кръстовището на бул. „Братя Бъкстон" и бул. „Тодор Каблешков", бе представена временната организация на движение във връзка с изграждането на канализация и реконструкция на водопровод по булеварда.

Иван Иванов, главен технически секретар на Софийска вода, поясни, че изграждането на главен канализационен колектор е изключително важно за местност Манастирски ливади-запад, кв. „Павлово" и жк. „Бъкстон" по бул. „Братя Бъкстон" между бул. „Т. Каблешков" и Околовръстен път и реконструкция на прилежащите в района водопроводи.

Това е един от най-големите проекти за „Софийска вода", а предполагам и за Столична община, заяви Иванов и поясни, че общата му стойност е 2 950 000 лева.

Директорът на Дирекция „Транспортна инфраструктура" към Столична община Георги Тодоров коментира, че това трасе е много важно за транспортната инфраструктура на града. „Поради факта, че Софийска вода ще инвестира толкова много средства, ние от Столична община ще направи изцяло ремонт на булеварда от "Тодор Каблешков" до Околовръстното," поясни той.

Така след около 1 година София ще може да се похвали със съвсем нов булевард. Столична община и Софийска вода съвместно обещаха да изградят „най-хубавата улица в София" - с изцяло нова асфалтова настилка, тротоари, нова контактна мрежа и ново осветление.

По думите му затварянето на булеварда ще става поетапно. Първият етап започва на 19 ноември, когато ще бъде затворена частта от „Тодор Каблешков" до ул. „Вихрен", като се предвижда ремонтните дейности да приключат до месец март.

Вторият етап включва изцяло кръстовището на бул. „Братя Бъкстон" и ул. „Вихрен"; третият етап обхваща отсечката между ул. „Иван Сусанин и ул. „Българска легия". Последният етап е от ул. „Българска легия" до Околовръстния път.

За момента обаче с съгласуван линейният график само на първия етап, поясни Тодоров.

От Центъра за градска мобилност съобщиха, че ще положат максимални усилия, за да не се затруднява придвижването на гражданите в района. Тролей номер 2 ще се движи само до тролейбусното ухо в кв. „Борово", увеличават се колите по автобусна линия номер 63 между бул. „Братя Бъкстон" и бул. „Ал. Пушкин".

Въвежда се еднопосочно движение по ул. „Вихрен" по посока бул. „Ал. Пушкин" и еднопосочно движение по ул. „Иван Сусанин" от бул. „Ал. Пушкин" до бул. „Братя Бъкстон."

През първия етап на ремонта автобус 63 ще се движи по следния маршрут в зоната на строителството.

В посока център се движи по маршрута си до кръстовището на Бъкстон и „Вихрен", където завива наляво в посока „Ал. Пушкин", оттам надясно към бул. „Цар Борис III".

В посока Бояна автобусът ще се движи по бул. „Цар Борис III", завива наляво по „Ал. Пушкин", след това отново наляво по „Иван Сусанин" и надясно по Бъкстон по маршрута си.

Предстои на 18 ноември да бъдат поставени и пътни знаци, които да указват промяната в движението.

Разкриват се по две нови автобусни спирки на улиците „Вихрен" и „Иван Сусанин."