Вие спомняте ли си лека зима? Винаги зимите имат глобално затопляне, но всяка зима ни изненадва, изненадва общините и всички нас. Такава констатация за това дали ни очаква трудна икономическа зима направи банкерът Левон Хампарцумян пред БНТ.

По думите му светът излиза от медицинската фаза от пандемията и влиза икономически възход като след всяка криза, което води до икономическо пренареждане обясни. Няма зелено копче за рестартиране на икономиката, категоричен бе Хампарцумян.

Има разлика кой какво да си прави парите - ако един по-млад човек с перспектива и предпоставките, които дава младостта, може да си позволи по-агресивно и рисково инвестиране, посочи банкерът.

Той отбеляза, че депозитната маса в банките нараства, но не би трябвало да очакваме един прост депозит да носи достатъчно голям доход срещу една относителна скромна сума.

Хампацумян посочи, че новият стил на живот с хоумофисите породи търсене на по-големи жилища. Има и други хора, които купуват жилища с рискова инвестиция - цените вървят нагоре От другата страна няма достатъчно търсене да купят жилището на цена, която да отговаря на търсенето. Балонът може да се спука тогава, когато планът за продажба не се осъществи. Докато има кой да купува жилища цените са нормални, докато има кой да ги купува и кой да ги финансира, уточни Хампарцумян и добави, че не бива да се гледат цените на някакви знакови имоти.

Масовото купувани жилища са до 1000 - 2000 евро на квадратен метър, в близост до метро. Когато се купуват жилища, човек трябва да бъде по-внимателен и да си прави сценарии с възход и спадове.

Лошите кредити намаляват, но това не бива да ни успокоява, призова Хампарцумян.