Потреблението на газ в страната е намаляло към 30 ноември с 23 процента спрямо миналата година, съобщи изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов, цитиран от БНР.

Намалението би достигнало 20 на сто, като се прибави консумацията през декември, добави той.

Гогов участва в открито заседание на ДКЕВР за определяне на нови цени на природния газ от 1 януари 2010 г.

Докато за миналата година консумацията на природен газ е 3 млрд. 319 млн. кубически метра, за 2009 г. консумацията ще бъде 2 млрд. 612 млн. кубически метра, предвиждат от "Булгаргаз".

Гогов съобщи, че са започнали и първите просрочия на плащанията от страна на топлофикациите.

Само от страна на "Топлофикация-София" се получава разлика между очакваните и реалните приходите на обществения доставчик от 10-12 млн. лева, а като се добавят и просрочените плащания от останалите топлофикации се очаква тази сума да достигне 35 млн. лева.

Събираемостта на "Булгаргаз" е 94 процента, като дружествата, които имат просрочия, са топлофикациите и "Кремиковци", отбеляза Гогов.

В отговор на въпрос от страна на ДКЕВР дали има разлика между заявените количества от страна на клиентите и заявката на "Булгаргаз", Гогов посочи, че преди газовата компания да подаде заявлението си към комисията са били изпратени запитвания към всички потребители и никой не е променил заявените количества.