До грозни сцени се стигна в София по време на днешния протест срещу цените и монополите, който, както става ясно, вече прераства и срещу управляващите от ГЕРБ, като се чуват скандирания против премиера Борисов.

Последно протести, част 2:
Стотици протестиращи "навестиха" президентството, минаха през ДКЕВР, блокирайки "Дондуков" и стигнаха отново до парламента
Още...

След приключване на „официалния" протест, който хиляди недоволни започнаха пред Министерството на икономиката и стигнаха до парламента, голяма част от демонстрантите изненада органите на реда и блокира Орлов мост, предизвиквайки огромни задръствания. Там се появиха и лозунги „Българската пролет", най-вероятно по аналогия със случилото се в няколко арабски държави.

След това масата тръгна към централата на ЧЕЗ, на бул. Раковски, и там се стигна до сблъсък с отцепилите района жандармеристи. Според данни на полицията отцепилата се група е била от 4 000 души.

Полицейската блокада изнерви протестиращите, които започнаха да блъскат полицейските автомобили. Силите на реда успяха да отблъснат протестиращите, които междувременно замеряха с бутилки и предмети сградата на СДС, намираща се до централата на ЧЕЗ на бул. „Г.С. Раковски".
Улицата се покри с изпочупени бутилки и камъни, някои от тях доста големи.

Много хора хвърлят стъклени бутилки по полицията, както и камъни. По предварителни информации ранени и арестувани няма. След близо час престой край централата на ЧЕЗ протестиращите решиха да тръгнат към президентството с идеята някой да им обърне внимание.

Организаторите на протеста припомниха на демонстрантите, че насъбралите се полицаи също са част от народа и плащат същите високи сметки за ток. Те призоваха да не стига до сблъсъци. Говорителите обявиха, че в момента има протести в 35 български града, като във Варна демонстрантите са надминали 10 хиляди.
Софиянци бурно аплодираха своите съмишленици от морската столица и дружно извикаха: „Всеки ден ще е така до победата".

По-рано повече от час и половина хиляди недоволни от енергоразпределителните дружества софиянци скандираха „Мафия", „Оставка" и „Боклуци" по адрес, както на настоящото управление, така и на всички политически партии, управлявали страната през последните 23 години.

Хилядите протестиращи се събраха пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, като още в началото организаторите на шествието пуснаха запис на изпълнение на българския актьор Тодор Колев и помолиха демонстрантите да запазят минута мълчание в памет на един велик българин.
Припомняме, днес се прощаваме с великия актьор.

1,3 % от проверените от ЧЕЗ сигнали - основателни
Още...

Демонстрантите понесоха плакати с надписи „Това не е протест, това е процес", „Долу ГЕРБ, вън монополистите" и бяха разтълкували абревиатурата на ЧЕЗ като Чешки енергиен змей. Те поискаха оставка на цялото правителство, ако не бъде върната справедливостта в държавата.

„Конституцията е нарушена от тези, които сме избрали. Искаме по-справедлив начин за живот в България. Имаме проблеми и трябва да ги решаваме ние, а не някой друг", обяви председателят на Гражданско движение ДНЕС Анжелика Цокова.

Друг от говорителите обяви, че народът дава една седмица да бъде свален енергийният монопол и гражданите да получат обратно правата си. През това време между демонстрантите се чуваха коментари, че не сметките за ток са високи, а заплатите на българина са ниски.

Енерго-про отчете намаление от 16% на сметката за февруари
Още...

Недоволните се отправиха към сградата на Народното събрание, която още час преди посоченото начало бе "опасана" от метални заграждения, а зад тях бяха строени десетки полицаи, екипирани с каски и щитове.

Редиците с недоволни се простряха чак до Храм-паметника „Свети Александър Невски". Един от основните говорители на протеста Янко Петров обяви, че ако до седмица властимащите не решат проблемите на народа, то те трябва да подадат оставка, защото не са изпълнили отговорността си към хората.

Стотици български знамена се развяха над тълпата, докато тя крещеше „Много сме, силни сме". Виковете „Българийо, събуди се" под съпровода на песента „Стани, стани, юнак балкански" отекнаха по целия център на столицата.

Много от недоволните коментираха помежду си, че министър-председателят Бойко Борисов в момента е на посещение в Македония, защото го е страх да се изправи пред гнева на народа и пред недоволните си избиратели.

Въпреки че организаторите призоваха за мирен протест, няколко граждани изразиха недоволството си като замеряха сградата на Народното събрание със зеленчуци, бутилки от вода и няколко димки. Положението обаче бързо бе овладяно без намеса на полицаите и протестът привърши без размирици. Организаторите призоваха да не се политизира демонстрацията, тъй като тя принадлежи на народа, а не на която и да е партия.

Припомняме, след като вчера хиляди варненци отново протестираха срещу високите сметки за ток, към края на протеста те заявиха, че днес очакват за протеста да се съберат около 30 000 души.

Къде е лентаджията, викат протестиращи в Дупница. Те благодарят на Борисов за магистралите, защото има какво да блокират
Още...

В действителност днес пред паметника на загиналите в Руско-българските войни в морската столица се събра многохилядно шествие. На стъпалата на паметника протестиращите поставиха ковчег с надпис "Последно сбогом на ЕРП-тата" и обесиха на уличен стълб чучело на монополистите.
Варненци бяха единодушни, че повече така не може, защото не могат да си платят надутите сметки за ток.

Гражданин, биещ училищен звънец, заяви, че и преди 20 години го е носил по време на протестите, но не вярва, че България може да се промени радикално.
Сред недоволните се забелязваха и политически лидери, свързани с БСП, Атака и националистически движения.

22- годишно момиче носеше плакат "Бяхме мекотели, време е да станем смели", думи, които Радой Ралин е написал през 55-та година. Момчето заяви, че е тук с надеждата нещата да се променят.

Протестното шествие беше добре охранявано от полицията, като директорът на Областната дирекция на полицията също беше сред охраняващите.

Подобно на своите съмишленици в цялата страна и протестиращите в Дупница поискаха оставката парламента. Те скандираха мощно: „Боклуци", „Мафия", „Бойко вън" и „Бойко на сапун".
Някои от младежите дори бяха скрили лицата си с маски на „Анонимните".

Дупница върна духа на барикадите отпреди 16 години. 500-600 граждани блокираха главен път е-79 и минаващата успоредно на него жп линия, като парализираха движението от и за Югозападна България и съседна Гърция.

И днес, както и през 1997 година, отново се развя знамето на дупнишкото непокорство - тогава срещу Жанвиденовото управление, сега - срещу монополите.
Недоволните от високите сметки дупничани изразиха недоволството си не само от ЕРП-тата, но и от управлението на ГЕРБ.

След като 50 минути скандираха „Боклуци изЧЕЗвайте", над 1500 души тръгнаха на разходка по е-79 и блокираха тунела край Дупница.

Полицията се опита да надхитри протестиращите като отби движението през Дупница. Недоволните граждани обаче извървяха около 10 километра и спряха движението на входа на града, като се заканиха, че ще се махнат, само ако бате Бойко дойде и им донесе кюфтета и бири.

Протестът премина покрай циганската махала, като събра погледите на нейните жители. Някои от тях извадиха мобилните си телефони, за да снимат, което обаче само им навлече гнева на протестиращите: „Мангали мръсни, бушмени такива, идвайте с нас, няма ние да ви плащаме сметките".

Дупничани призоваха Бойко в килията.
„Къде е лентаджията? Да дойде да се обяснява пред нас", запита Иван Петров. Той все пак благодари на премиера, че е направил магистрали, за да има къде да протестират. „Вънка ЕРП-тата! Те ни откъснаха ръцете, сега са наред главите ни. Повече няма да сме роби. Дайте ни го Бойко", призова още Петров.

Повече от 3 часа придвижването с автомобили в града беше невъзможно. Изтегляйки блокадата протестиращите се разделиха на три лъча и прибирайки се към града пречиха на автомобилите да тръгнат.

Повече от половин час, пътуващите по посока Кулата стояха на входа на Дупница, където се образува километрична опашка.