Хлябът ще поскъпва, заяви пред БНР председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Причините за това са комплексни - от тол таксите през евентуална лоша реколта до поскъпването на тока и газа.

Тя обяви, че не участват в стачки, защото ако народът остане без хляб, това означава обявяване на военно положение. "Ситуацията е напрегната. Очакванията за отразяване на тол таксите върху цените на насъщния са много тревожни", каза тя.

По думите й нямаме ясна представа как ще се отрази поскъпването върху целия бранш, тъй като всеки хлебопроизводител има собствен периметър, в който доставя своята суровина и превозва допълнителната суровина. Суровината не беше включена в таблицата на Световната банка. 

Тристранката попари БСП за намаляване ДДС на хляба и подкрепи щастието на Горанов

Тристранката попари БСП за намаляване ДДС на хляба и подкрепи щастието на Горанов

Намаляването на ставката ще увеличи измамите, убеден е бизнесът

"Световната банка някак много наизуст беше определила някакви 2 стотинки на бройка хляб, като се базираше на цени на основни суровини от преди 3-4 години. Неактуалността на тези изчисления ни прави тревожни и неустойчиви в икономическо развитие", каза Кукушева.

Тя не пожела да конкретизира поскъпването на хляба в следствие на тол таксите.

Кукушева отново повтори, че в хлебопроизводството има огромен сив сектор и поскъпването би увеличило неговия обем.

Другата причина за поскъпването е сушата. "Липсата на сняг води до невъзможност растенията да създадат своя силна коренова система. Очакваме, че не малко площи в България ще бъдат разорани напролет, когато се установи какви са щетите", каза Кукушева и обясни, че няма опасност България да остане без пшенична реколта.

Очакването поскъпване на цената на хляба и на всички останали стоки и услуги в страната се диктува и от очакваното повишение на цената на енергията за бизнеса, на газа, на новата минималната заплата, покачването на цената на нощния труд. 

АИКБ: За да увеличим БВП, да се увеличи и извънредният труд

АИКБ: За да увеличим БВП, да се увеличи и извънредният труд

С по-малко работници искат повече работа, според синдикатите

Припомняме, от превозваческия бранш вчера обявиха, че националният протест на превозвачите ще започне на 13 януари и ще продължи дотогава, докогато не получат разрешение за законодателните промени, нерегламентирания превоз на пътници и цената на тол системата.

Изявлението бе от Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи и Йордан Арабаджиев, председател на Съюза на международните превозвачи на пресконференция в БТА.