Националният съвет за тристранно сътрудничество не одобри предложението на БСП за намаляване на ДДС за храните. АИКБ не подкрепя Законопроекта.

Васил Велев изтъкна, че в държавата функционира добра данъчна система. "ДДС е основен източник на данъчни приходи в бюджета. На добра събираемост на този данък", подчерта той.

Над 90% е събираемостта на ДДС у нас, което е над средното за Европа, според Велев. Ако бъде намалена ставката, ще намалеят приходите. В същото време цените няма да паднат за потребителите, а ще се увеличи печалбата за производителите.

Димитър Бранков от БСК не харесва оценката на въздействието, направена от левите. Подобна данъчна промяна трябва да се прави след широка дискусия. Бизнесът предполага, че намаляването на ставката ще увеличи измамите с ДДС. Според Бранков евентуални данъчни изменения трябва да се правят след влизането ни в Еврозоната.

БТПП също не подкрепя идеята на столетницата. Няма пазарен механизъм, по който да се гарантира намаляване на цената на стоките при намаляване на ДДС. Бизнесът се опасява от увеличаване на преките данъци и прогресивно облагане, а БТПП е против него.

БСП настоява за истинска политика за бедността, неравенството и демографията
Обновена

БСП настоява за истинска политика за бедността, неравенството и демографията

Нинова негодува, че инфлацията расте, а 2 млн. души са на прага на бедността

КРИБ не подкрепя Законопроекта на левите. КНСБ обясни, че намаляването на ДДС няма да намали цените на крайните продукти. Синдикатът смята, че законът не е подкрепен с аналитични данни. Цялата данъчна система трябва да се преструктурира и КНСБ иска необлагаем минимум за минималната работна заплата. ДДС да падне на 15%, иска синдикатът.

Според Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" намаляване на единия от компонентите на ценообразуването трябва да доведе до поевтиняване. Повечето средства на хората ще се върнат в бюджета през по-голямо потребление. КТ "Подкрепа" също иска данъчна реформа. Синдикатът застава зад подобна мярка.

Финансовият министър Владислав Горанов отново попари надеждите за намаляване на ДДС. Трябва да се запази преразпределителната роля на държавата, категоричен е той. Намаляването на ДДС ще доведе до административни затруднения за приходната администрация. Нито един финансов министър в Европа, където имало диференцирано ДДС, не бил щастлив от това.

Ако се намали ДДС, ще има ръст на косвеното облагане. Няма да поевтинеят храните според неговите разчети. Хлябът няма да поевтинее, изтъкна Горанов и отчете, че наистина трябва  данъчната система да се преструктурира.

БСП се заразили от ДПС за законовите промени срещу бедността

БСП се заразили от ДПС за законовите промени срещу бедността

Предложението на социалистите не било първо

През данъците никой не си е оправил икономиката и не е постигнал справедливост, заяви министърът.

Дайте да стартираме разговора за данъчната система, призова Гьоков. Левите искат да падне ставката и за лекарствата. Тази мярка, по думите му, ще даде глътка въздух на хората, за които цената е непосилна. В България цените на хранителните стоки са горе-долу като в ЕС, а на лекарствата са дори по-високи, подчерта социалистът. Според него няма логика, ако се намали ДДС-то, да не падне крайната цена. Левите искат тези изменения да влязат в сила от следващата година. Гьоков не е съгласен с аргумента, че ниското ДДС ще увеличи данъчните измами. Ако имало контрол, нямало да има измами според него.

След заседанието на НСТС министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че не подкрепя намаляването на ДДС за храни и лекарства.

Цените навсякъде се покачват, обясни той. Затова по мнението му трябвало да се търсят мерки за ръст на доходите на хората, иначе всяко искане по думите му за намаляването на цената на дадена стока е справедливо. Но Караниколов иска стимули за инвеститорите и развитие на икономиката, а за това правилната мярка според него е да се търси начин как да се увеличат доходите на хората.

С промени в данъците да стимулират инвестициите, а не потреблението

С промени в данъците да стимулират инвестициите, а не потреблението

Преотстъпването на данък печалба изглежда ефективен и неутрален към всички играчи на пазара данъчен стимул за по-голяма инвестиционна активност

Припомняме, идеята за по-ниски ставки на ДДС за лекарствата, учебниците и хляба е от няколко години. До сега тя бе предлагана предимно от представители на левицата. На 18 септември 2018 г. от БСП поканиха финансовия министър Владислав Горанов да поговорят за намаляване на ДДС върху хляба на 5%, но до този момент идеята не е приета.

Повече от половин година след това, на 30 май 2019 г. при появяването си в парламента след продължително отсъствие депутатът от ДПС Делян Пеевски заяви, че в партията му обмислят ДДС за хляба да падне на 5%. За лекарствата още мислел каква данъчна ставка да предложи. Той спомена и идеята за безплатни детски градини.

Междувременно от СДС не приеха идеята на левицата, която настояваше за диференцирана ставка на ДДС за някои основни храни и за младите семейства.