Менюто с лиофилизирани храни, разработено за експедициите на космонавти и алпинисти, ще представят председателят на Селскостопанска академия доц. Христо Бозуков и директорът на Института по криобиология и технология на храните проф. Габриела Маринова, съобщи Agro.bg.
Пресконференцията ще се проведе в Деня на космонавтиката на 12 април от 10.30 ч. в Института на бул. „Черни връх" №53 в София.
Научното звено към Селскостопанска академия създава технологията за лиофилизация преди повече от 36 години и е единствен производител на храните за космонавти в България.
Специално за полета на космическият кораб „Союз-33", в който участва и българският космонавт Георги Иванов на 10 април 1979 г., учените от ИКХТ създават богато меню от лиофилизирани продукти. Сред тях са кисело мляко на прах, балкански кашкавал, овче сирене, сарми от лозов лист, пчелен мед, конфитюри и лютеница.
Минувач
на 10.04.2014 в 17:24:45 #1И гроздова ракия на прах.
Лиофилизирани хранителни продукти се произвеждат поне от 50 г.
Не е ясен, какъв е нашия принос към световната наука, но нека да му се радваме.
Това са едни леки продукти, към които, когато се добави вода възстановяват големината си.
По-интересното е, че водата се произвежда от телесните течности и от пречистване водата за къпане (по около 1.5 л за процедура). Инсталацията струва няколко стотини хиляди долара.