Българската агрохранителна камара (БАхК) е против влагането на протеин от насекоми в традиционните храни.
Мотивът е липсата на достатъчно изследвания за дългосрочното му въздействие върху здравето. Освен това потребителите имат право на информиран избор, а подобни съставки често се въвеждат без достатъчна прозрачност, без ясен обществен консенсус, което подкопава доверието в хранителната индустрия, отбелязва се в позицията.
Камарата настоява за защита на потребителите и подкрепа на местните производители. От БАхК искат въвеждане на държавни стандарти за основните хранителни продукти, забрана на имитиращите продукти и стриктен контрол върху качеството на храните. Освен това се изисква по-голяма прозрачност в ценообразуването и справедливи условия за българските производители във веригата на доставки.
В позицията се посочва, че темата за цените в агрохранителната верига и справедливото разпределение на добавената стойност между всички участници е от изключителна обществена значимост.
Впубличното пространство се обсъждат различни мерки - от промяна на съществуващото законодателство до въвеждане на нови закони и регулации. БАхК счита, че всяко подобно предложение трябва да бъде внимателно анализирано, за да се избегнат прибързани политически решения, неефективна административна намеса и допълнителни пазарни изкривявания.
БАхК подкрепя комплексен и балансиран подход, който включва както законодателни, така и незаконодателни инициативи, насочени към: укрепване на позицията на земеделските стопани във веригата за доставки на селскостопански и хранителни продукти, вкл. въвеждане на предпазен механизъм гарантиращ, че производителите не са принудени да продават под себестойност; постигане на по-справедливо разпределяне на добавената стойност между производители, преработватели, търговци, потребители- между всички участници във веригата за доставка на храни; повишаване на прозрачността на пазара и ограничаване на нелоялните търговски практики; изграждане на по-голямо доверие между участниците във веригата и осигуряване на предвидимост и устойчивост за бизнеса и потребителите.
Според БАхК е приоритетно да се засили защитата на земеделските производители и производителите на храни от нелоялни търговски практики, като: "обратното фактуриране", при което търговците с доминираща позиция налагат финансови задължения на доставчиците; неясни и дискриминационни договорни клаузи, които поставят земеделските стопани и производителите на храни в неравностойно положение, и не отчитат динамиката на пазара и разходите на производителите; липса на предвидимост в договорите, което води до едностранни промени в условията на доставките и заплащането.
От Камарата посочват, че въвеждането на държавни стандарти, забраната на имитиращите продукти и засиленият контрол са ключови инструменти за защита на потребителите, стимулиране на местното производство и осигуряване на прозрачност в хранителния сектор. Тези мерки ще доведат до по-здравословна хранителна среда, повишено доверие в хранителната индустрия и по-силна защита срещу нелоялни практики.
Посочва се, че засилването на контрола и повишаването на ефективността в работата на контролните органи КЗП, КЗК и БАБХ ще допринесат за осигуряване на прозрачност и лоялност, и защита на потребителите от необосновано увеличение на цените в търговските вериги. С цел установяване на практики, които увреждат икономическите интереси на потребителите, като ограничават правото на свободен избор или предоставят заблуждаваща информация за цените и намаленията.
От БАхК настояват за изработване и прилагане на механизъм, съгласно който при осъществяваните от контролните органи проверките да могат да присъстват и представители на браншови организации, както и за съответствие на стандартите за храни внос от трети страни с тези за българските храни, вкл. стриктен контрол за съответствието.
Според Камара е необходимо и повишаване на прозрачността в ценообразуването, както и разработване на нови национални схеми за качество и насърчаване/подкрепа на тяхното прилагане, включително засилване прилагането на ЕС схемите за качество у нас.
БАхК счита, че трябва да бъдат обсъдени възможни механизми за запазване на разпознаваемостта на българските продукти, като същевременно се гарантира ясна дефиниция за "български продукт" с точни критериите за произход, вложени суровини и собственост на капитала и се осигури тяхната разпознаваемост от потребителите чрез специален етикет или стикер "100 % български продукт".
Разширяването на възможностите за директни продажби и къси вериги на доставки пък според Камарата ще допринесе за по-голяма стабилност на цените и по-добра позиция на фермерите на пазара.