МВФ смята, че от замислената национализация на Професионалните пенсионни фондове (ППФ) ефектът ще е много слаб върху огромния дефицит в пенсионната система.

Затова пък отрицателният ефект ще е още по-голям, защото ще бъде нарушена тристълбовата структура на българската пенсионна реформа, която фондът намира за адекватна и правилна.

Това заяви Емануеле Балдачи - ръководител на мисията на МВФ, която бе в България от 13 до 25 октомври, за да консултира пенсионната реформа.

На въпрос на Money.bg какво трябва да се направи, след като не се одобрява идеята на правителството за национализация на ППФ Балдучи препоръча дори точно обратното - от общественото осигуряване в даден момент да се прехвърлят средства към частните пенсионни фондове.

Това ще е най-справедливо за хората, които са се осигурявали преди 2000 година, когато не е стартирала пенсионната реформа, уточни ръководителят на мисията на МВФ у нас.

Подобна беше и позицията на работодателските организации, които вчера дори се заканиха да съдят държавата, ако прехвърли част от ППФ за управление в НОИ.

Фондът препоръчa да се увеличат вноските за осигуровките за пенсии с 2% по първия стълб, до 18%, считано от януари 2011 г.

Трябва да бъде извършена индексация само на базата на годишната инфлация, а не въз основа на ръста на средната работна заплата.

Освен това МВФ препоръча да се увеличава с шест месеца на година стажът за пълна пенсия както за мъжете, така и за жените, като се започне още от 2011 г.

МВФ препоръчва и да се затегне контрола върху получателите на пенсии за инвалидност посредством произволни прегледи на получателите на инвалидни пенсии от медицински комисии на НОИ.

Същевременно в отговор на демографските тенденции са необходими допълнителни реформи, за да се гарантира финансовата стабилност на системата на общественото пенсионно осигуряване, подчертават още експертите от МВФ.