Ново повишение на цената на хляба се очаква от февруари, алармираха от браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България.

Според изчисленията на камарата реалната стойност на един килограм хляб е 1.20 лв.

Като мярка за борба със сивата икономика в сектора браншовиците предлагат да се въведе он-лайн връзка на касовите апарати в реално време на търговците на хляб със системата на НАП.

Няма картел при нас, категорични са представителите на браншовата камара. Според тях твърденията за лошо качество на хляба, за примеси като кафе и за необосновано поскъпване са спекулации.

В България всеки се радва на поне 40 вида хляб и няма някой отровен от хляб или посетил болница заради хляба, изтъкнаха производители. Те са единодушни, че не е вярно, че хлябът не е качествен. Ако е пухкав, това означава, че не е ръжен, посочиха още те.

Производителите изтъкнаха, че всеки от тях се стреми да намалява разходите и да търси други пазарни ниши чрез производство на закуски, полуфабрикати, сладкарски изделия. За поскъпването на хляба браншовиците обясниха, че се дължи на повишената производствена себестойност от юни месец досега и на оскъпяването на суровината.

Председателят на Управителния съвет на Камарата Николай Тапаров посочи, че още през юли са направили конкретно предложение към министерството на финансите всички хлебопроизводители да бъдат регистрирани по ДДС; да бъдат премахнати натуралните ренти, тъй като те изкривяват пазара; фискализация на всички продажби на хляб с цел реално отчитане на произведения хляб. Те искат още въвеждане на единни критерии за оценка качеството на продукта.