Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива приветстват идеята за създаване на държавно предприятие "Държавна петролна компания".

В своя официална позиция от КРИБ посочват, че подкрепят осигуряването на действителна конкуренция на пазара на горивата.

Според тях създаването на такава структура ще способства за осигуряване на максимално ниски цени за гражданите и бизнеса. За целта трябва да се предвиди лицензираните складодържатели да не могат да отказват съхранението на горива на други вложители, както и държавната компания да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други вложители.

КРИБ изразяват подкрепа и за идеята, че държавната петролна компания ще изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни и енергийни продукти.

Държавата да има своя петролна компания, предлагат от Финансовото министерство

Държавата да има своя петролна компания, предлагат от Финансовото министерство

Петролни продукти на частни компании да се складират и в държавните бази

От своя страна Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива заявяват, че новият икономически оператор - "Държавна петролна компания", която да участва наред с другите оператори на пазара в дистрибуцията на горива, ще разшири конкуренцията, като предостави нови възможности, както на сега съществуващите търговци, така и на разпространителите и потребителите на горива. Предоставянето на нови източници на стоки може да доведе само и единствено до подобряване на услугите, качеството и предлагането, категорични са от сдружението.

Според тях е необходимо да се гарантира минимален марж на надценката на горивата, за да са се елиминира сивият сектор. В тази връзка от Асоциацията изразяват убеденост, че подобно дружество би участвало като реален коректив на пазара.

Караниколов: Държавните бензиностанции целят да изсветлят горивата

Караниколов: Държавните бензиностанции целят да изсветлят горивата

Нито Томислав Дончев, нито Емил Караниколов казаха детайли