Държавата да има своя петролна компания. Това предлагат от Министерството на финансите с мотив: "гарантиране на максимална конкуренция на пазара на горива и за постигане на максимално ниска цена за потребителите".

От ведомството на Владислав Горанов предлагат създаване на държавно предприятие "Държавна петролна компания", която да бъде към министъра на икономиката. Тя да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти, гласи предложението. 

Караниколов: Държавните бензиностанции целят да изсветлят горивата

Караниколов: Държавните бензиностанции целят да изсветлят горивата

Нито Томислав Дончев, нито Емил Караниколов казаха детайли

Според тях, така ще се оптимизира управлението на задължителните резерви и ще се гарантира постигането им и устойчивото им поддържане в изпълнение на изискванията на европейското законодателство.

Като допълнителна дейност, компанията ще изгради в следващата една година бензиностанции на територията на цялата страна в населените места и на основните пътни артерии, предвиждат от МФ.

В идеята за държавни бензиностанциите е там да може да се зареждат и електромобили, в контекста на стратегията за нисковъглеродна икономика и опазване на околната среда.

С цел гарантиране на максимална конкуренция на пазара на горива, лицензираните складодържатели няма да могат да отказват съхранението на горива на други вложители

Идеята за държавни бензиностанции среща подкрепа

Идеята за държавни бензиностанции среща подкрепа

КРИБ и Асоциацията на българските търговци на горива приветстват идеята на МФ

Предвижда се и държавната компания да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други вложители, гласи предложението на Министерството на финансите.

Припомняме, на 8 май от "Лукойл" съобщиха, че може да спрат работа. Причина за това са промените в Закона за здравето, с които променят два икономически закона - Закона за акцизите и Закона за корпоративното подоходно облагане.

По законодателен път налагат на компанията в едномесечен срок да раздели склада си на 7 отделни данъчни склада и да ги лицензира.

Тези законови промени озадачиха и Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Техните представители недоумяват как поправките в икономическите закони се правят през Закона за здравето и без да бъдат обсъдени с бранша.

В отговор финансовият министър Владислав Горанов, заяви, че "Лукойл" няма основание да заплашва, че ще затвори заради законодателни промени. Налага се да бъдем максимално усърдни да съберем дължимото във фиска, категоричен бе финансовият министър и подчерта, че държавата се намира в пандемична ситуация с намален стопански оборот.

Митниците не можели да контролират толкова голяма база, стана ясно от думите му. От няколко години е изискването за видеонаблюдение, а повечето складове вече са изпълнили изискванията, каза Горанов.

Манолова захапа Борисов за идеята за държавен монопол над водите

Манолова захапа Борисов за идеята за държавен монопол над водите

Задава десет въпроса