Законът за изменение на Закона за здравето ще бъде обнародван още днес в извънреден брой на Държавен вестник. Това съобщават от Народното събрание, само минути след като от президентството съобщиха, че държавният глава Румен Радев е подписал указа.

Той вече е получен в Държавен вестник и подпечатан с държавния печат от Министъра на правосъдието.

Законът ще бъде обнародван днес, 13 май 2020 г.

Държавата изпадна в законов вакуум днес, тъй като нито една от мерките против разпространението на коронавируса не беше в сила. Това се случи, тъй като депутатите приеха измененията вчера късно вечерта, а в президентството текстовете бяха получени едва по обяд на днешния ден. 

Следобед Румен Радев подписа указа, но предупреди, че текстове от закона ще бъдат дадени на Конституционния съд като противоречащи на Основния закон.

Радев подписа Закона за здравето, но дава текстове на Конституционния съд

Радев подписа Закона за здравето, но дава текстове на Конституционния съд

За да не прекъсва социалната и икономическа подкрепа в криза

Като мотив за подписването на указа от президентството посочват нуждата грижата и помощта на държавата за гражданите в кризисно положение да не спира. Посочва се обаче, че президентът в изпълнение на последователната си политика за защита на Конституцията и основните права и свободи на гражданите, ще сезира Конституционния съд по определени текстове.

Припомняме, от днес извънредното положение в страната не е в сила. Едва вчера късно вечерта обаче депутатите гласуваха и приеха промени в Закона за здравето, с които Министерски съвет ще може да обявява извънредна епидемична обстановка, така че мерки за предпазване и ограничаване на коронавируса в момента и други епидемии в бъдеще да могат да бъдат налагани.

Законодателен вакуум разрешава днес работата на молове, фитнеси и ясли

Законодателен вакуум разрешава днес работата на молове, фитнеси и ясли

България не е в извънредно положение

Властта реши да се откаже от обявяване на нов срок на извънредно положение, за да се успокои психологически обществото. Първоначалният вариант, който бе предложен, бе здравният министър да налага със заповеди мерки по предложение на главният санитарен инспектор. В последствие бе предложено, с оглед правомощията и отговорностите, това все пак да се случва с решение на Министерски съвет.