Фитнеси и молове днес могат да работят. Могат да отворят заведенията на открито. Може да отворят врати и училища, и детски градини. Това става възможно, защото от днес България не е в извънредно положение. Заповедите на здравния министър, с които бяха налагани ограничения от днес нямат законово основание, обясняват юристи.

Те бяха във връзка именно с обявеното извънредно положение. Властта реши да отмени извънредното положение, за да се успокои психологически обществото. За да се налагат противоепидемични мерки обаче вчера депутатите окончателно приеха промени в Закона за здравето, с които Министерски съвет ще обявява епидемична обстановка по предложение на здравния министър и така държавата ще разполага със законов механизъм да налага ограничения във връзка с недопускане разпространението на заразата.

Осем критерия за определяне на извънредна епидемична обстановка

Осем критерия за определяне на извънредна епидемична обстановка

Това решиха депутатите на второ четене на закона за здравето

Законът обаче все още не е обнародван и следователно няма законов механизъм, по който да бъдат налагани ограничителни мерки, според юристите. Този законодателен вакуум означава, че днес гражданите могат и да не носят маски в градския транспорт , а всяка наложена им глоба ще е незаконна, тя може да бъде обжалвана в съда и категорично няма да издържи пред Темида.

Удължават мерките с поне два месеца

Удължават мерките с поне два месеца

Със законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето

Гласуваните вчера поправки в Закона за здравето трябва да бъдат обнародвани от държавния глава.

По информация на News.bg обаче законът е бил входиран в деловодството на президентството по обяд днес и в момента експертите се запознават с него. 

Гласувано: Извънредно положение заради коронавируса

Гласувано: Извънредно положение заради коронавируса

С 201 гласа "за" депутатите приеха предложението на МС