"Лукойл" няма основание да заплашва, че ще затвори заради законодателни промени. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред медиите в Народното събрание.

Припомняме, че генералният директор на "Лукойл" Булат Субаев обяви тази сутрин, че напълно реална е опасността най-големият доставчик на горива в България да спре работа, тъй като едномесечният срок с готвените законодателни промени не е достатъчен. Според поправките в законодателството, компанията трябва да раздели склада си на 7 отделни данъчни склада и да ги лицензира. Този срок е твърде кратък, подчерта Булат Субаев. От петролната и газова асоциация също излязоха с протестна декларация.

Налага се да бъдем максимално усърдни да съберем дължимото във фиска, категоричен бе финансовият министър и подчерта, че държавата се намира в пандемична ситуация с намален стопански оборот.

Митниците не можели да контролират толкова голяма база, стана ясно от думите му. От няколко години е изискването за видеонаблюдение, а повечето складове вече са изпълнили изискванията.

Горивата напускат данъчните складове със стотинки по-евтино, отколкото са на бензиностанциите. Надценката стигала до 50 стотинки.