В момента сме в ранните етапи на икономическа депресия. Това заяви пред Bulgaria ON AIR икономистът проф. Красимир Петров.

Той напомни, че се е говорило за икономическа криза далеч преди коронавируса. Експертът подчелрта, че глобалната икономика е в криза и посочи, че ЕС е отчел 7% спад в БВП за миналата година.

Според него икономиката ще бъде в стагнация. Ще се души, ще се дави и в същото време ще имаме инфлация, прогнозира Петров.

Ако имате 1000 лева, най-важното нещо е да си ги пазите, категоричен бе той.

По негови думи най-важното нещо за едно семейство са спестяванията. По тази причина посъветва хората, ако имат дългове и ипотеки, да ги погасяват максимално бързо, минимизирайки разходите. Целта по негови думи била "да не те захапе кризата потънал в дългове", тъй като това щяло да е катастрофално.

Банкер: COVID-19 удари икономиката по-тежко и от последната финансова криза

Банкер: COVID-19 удари икономиката по-тежко и от последната финансова криза

Нужни са нови мерки

Според Петров моментът е особено подходящ да продаваме имоти, в случай че имаме няколко, тъй като "цените на имотите са надути и опипваме върха на балона".

По негови думи акциите не са смислена алтернатива, освен ако човек не иска да играе на лотария. Те били свръхнадценени, облигациите според експерта са гарантирано губеща инвестиция.

"Няма убежища от добри валути, швейцарският франк не е това, което беше. Еврото заприлича повече на гръцка драхма и на италианска лира, отколкото на немска марка. Здрава валута на този етап няма", категоричен бе икономистът.

Той допълни, че криптовалутите са между 5 и 10 пъти по-рискови, а общите колебания са много големи. Според него криптовалутите може да се сринат в пъти повече от акциите.

Петров изрази убеденост, че ваксините няма да повлияят на икономиката, без значение дали сме масово ваксинирани или не.

Според него не трябва да имаме никакви икономически ограничения, а всеки трябва да носи отговорност за собственото си здраве.

Краткосрочна и средно дълбока криза за икономиката ни, предвиждат от БАН

Краткосрочна и средно дълбока криза за икономиката ни, предвиждат от БАН

Ако няма втора вълна на COVID-19