Инвеститорите имат няколко варианти за инвестиции в злато - чрез фондове, акции на добивни компании и физическа покупка на метала.

В края на септември тази година цената на златото отново се върна над психологическото ниво от 900 долара за тройунция.

Въпреки, че годишният добив на злато не е от толкова голямо значение, то търсенето оказва съществено влияние върху цената. През първата половина на 2005 година търсенето на злато се увеличава с 29%. Нараства търсенето за нуждите на бижутерията (около 75% от общото търсене, най-вече в Индия и САЩ).

Основен фактор влияещ върху стойността на ценния метал е курса на долара. Тъй като златото се котира в долари, колкото по-ниска е стойността на долара, толкова по-висока е цената на метала.

Причината е, че при понижаване на курсът на долара, златото става относително по-евтино в евро и други валути, а резултатът е засилено търсене на метала от страна на европейците например, което завишава цената му в долари, докато не се възстанови равновесната му цена в евро.

Това обяснява защо връзката между цената на златото и долара е обратна. По същата линия се определя и връзката между стойността на петрола и ценния метал. Цената на петрола също се котира в долари.

Спад в стойността на долара ще доведе до повишаване на цената на горивото, тъй като производителите биха желали да получат същото количество местна валута срещу износа.

Историята на златото започва още 3000 г. преди Христа, когато египтяните започват да правят накити, чак 560 г. преди Христа металът влиза в употреба като валута. По това време търговците са искали да създадат стандартизирана и лесно преносима форма на пари, която ще улесни търговията.

След изобретяването на златните пари значението на метала продължава да расте. Великобритания има собствена валута през 1066 г. Британският паунд (символизиращ един фунт от чист метал), шилингите и пенсовете са били базирани на някакъв обем от злато (или сребро).

В края на краищата, златото е символизирало богатство навсякъде в Европа, Азия, Африка и Америка.

Правителството на САЩ продължава с традицията и е установен биметален стандарт през 1792 г. Той посочва, че зад всяка монета в САЩ стои определено количество злато или сребро. Примерно, един долар е бил еквивалент на 24.74 грама (0.065 грама).

През 20-и век е имало няколко ключови събития, които евентуално са довели до изкарването на златото от монетарната система. През 1913 г. е създаден Федералният резерв, който започва да издава разписки (версия на днешните книжни пари), които са можели да бъдат изкупени в злато.

Закон от 1934 г. дава собствеността на всички златни монети в обръщение в САЩ, като спира сеченето на монети. Щатите изоставят златния стандарт през 1971 г., когато доларът престава да е гарантиран със злато.