Повишаването на осигуровките означава удължаване на кризата в пенсионната реформа.

Около тази позиция се обединиха икономистите от Независимия съвет за пенсионната реформа. Според тях осигуровките трябвада се намаляват като една от мерките за пенсионна реформа, съобщава БНР.

Според тях, ако правителството не успее сега да спре исканията на синдикатите за вдигане на осигуровките, то това ще е само първата стъпкакъм още по-голямо увеличение на данъчно-осигурителното бреме.
Икономистите припомниха и връзката между размера на данъците и сивата икономика.

Друг негативен резултат ще е и вероятността безработицата да се задържи на същото ниво или дори да се увеличи, предупреди Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Според него в крайна сметка тежестта отново ще падне върху работещите.

Припомняме, вчера след извънредното заседание на Българския лекарски съюз, на което присъства, премиерът обяви, че пенсионната вноска се вдига с 3%. Представители на бизнеса реагираха остро на новината, а днес напуснаха заседанията на НСТС.

Предвижданият дефицит в бюджета на НОИ постоянно расте: От 140 млн. лв в началото на годината през 190 млн. лв. през май месец до 2,7 млрд. лв. преди месец.

Според Георги Ангелов проблемът с дефицита в Националния осигурителен институт не идва от по-малкото приходи, а се дължи на високите разходи.
Той заяви, че синдикатите спират реформите в пенсионната система.

"Синдикатите са директно виновни с техните предложения за това, че има по-голям дефицит в НОИ. И нека да не ми твърдят, че някои друг им е виновен затова.", подчерта Ангелов.

Владимир Каролев коментира, че няма да постъпят очакваните приходи в НОИ от повишаването на осигуровката.
"Министър Тотю Младенов каза, че се очаква да влязат допълнителни приходи от 700 милиона лева за 2011 година. На каквото иска се хващам на бас, че няма да събере и половината", настоява Каролев.