Досега са произведени и продадени 5 самолета Ту-204-100/300 Руската авиационна финансово-лизингова компания ОАО “Илюшин Финанс Ко.” представи днес пред авиационния бранш у нас дейността си, основните си проекти и новите си граждански самолети, руско-украинско производство – Ил-96, Ту-204-100/300 и Ан-148.

Делегацията е на двудневно посещение в нашата страна. По време на визитата са предвидени делови срещи с представители на Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация” (ГВА), български авиокомпании, потенциални инвеститори и други заинтересовани организации и лица.

Съорганизатори на срещата са ГД ГВА, Българската аерокосмическа агенция (БАКА), фирма БАСА Авиейшън ООД и Асоциацията на българските авиокомпании (АБА).

“Илюшин Финанс Ко.” е създадена през 1999 г. с цел отдаване на финансов лизинг на нова руска авиационна техника за вътрешния и международния пазар, в т. ч. с използване на експортно кредитиране.
Компанията извършва стратегически инвестиции в перспективни авиостроителни предприятия в Русия и ОНД и се налага като водещ фактор в организацията на производството на нови руски граждански самолети.

Досега са произведени и продадени 8 самолета Ил-96-300 и 5 Ту-204-100/300, като в момента се изпълняват договори за финансиране и продажба на още 12 самолета за клиенти в Русия и други страни.
Самолетът Ил-96-300 е предназначен за превоз на 269 пътника на междуконтинентални разстояния до 13 500 км.

Ту-204-300 е нов вариант на средномагистралния самолет Ту-204-100 със скъсен пътнически салон, предназначен за извършването на далечни полети.

По време на срещата генералният директор на ОАО “Илюшин Финанс Ко.” Александър Рубцов изнесе презентация.

Той заяви, че ОАО “Илюшин Финанс Ко.” активно участва в маркетинга на новия регионален пътнически самолет Ан-148, който понастоящем приключва сертификационните си изпитания.
Очаква се този тип самолет да има значителен търговски успех в относително новата пазарна ниша на 80-местните реактивни регионални самолети.