Има достатъчно средства от Европейския социален фонд, с които да бъде осигурена преквалификация на работниците от "Кремиковци", дори при евентуална ликвидация на комбината.

Това заяви изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Росица Стелиянова, цитирана от БНР.

Според нея дори да бъдат освободени 3 хиляди души, ще се предприемат необходимите мерки.

Припомняме, 1400 работници от металургичния комбинат вече са съкратени или пенсионирани.

Преди дни планираният пореден протест на работници от предприятието не се състоя, защото бе постигнато съгласие за създаване на междуведомствена експертна група, която трябва да обсъди ползите и вредите за предприятието от евентуална ликвидация или при прилагането на оздравителен план.

Стелиянова съобщи, че по една от операциите, която ще започне през януари - "Развитие", ще бъдат включени 67 хиляди души. Сред тях са и освободените през 2009 г. и през 2010 г.

Като резултат от кризата поръчките на много от големите заводи и фирми, които са експортно ориентирани, са намалели с 30-40 на сто.

25 хиляди са освободените при масови уволнения от началото на годината до октомври, посочи още Стелиянова.

Тя уточни, че към момента най-търсени са специалистите от преработвателната промишленост. В момента там има незаети 300-400 работни места.

Според Стелиянова ваучерната система за обучение и квалификация на заети и безработни, която България ще започне да прилага скоро, е предизвикала огромен интерес сред страните-членки на Европейския съюз.