Има признаци за съживяване на българската икономика. Това заяви заместник-министърът на икономиката Иво Маринов на икономически форум "България-Италия - заедно да преодолеем кризата". в столицата, цитиран от БНР.

От началото на годината стокообменът между България и Италия е нараснал с 3,3%  в сравнение със същия период на миналата година, като българският износ е увеличен с 20%.

Индексът на индустриалното производството за последното тримесечие е спаднал с 16 на сто за разлика от началото на 2009-а година, когато е бил цели 26%.

Положителни тенденции се забелязват и в изследването на бизнес климата. Общият показател се покачва с 4.4 пункта през април 2010-а, съобщи Иво Маринов.

По думите му икономическите очаквания за развитието на бизнеса се покачват.  В България този индикатор се увеличава за март и април, а износът също показва съживяване на икономиката, добави зам.-министърът.

През месец ноември износът нарасна за първи път от началото на кризата. Тенденцията се запазва и за настоящата година, като за първото тримесечие на настоящата година е нараснал на годишна база с 12,2%, съобщи той.

Според него перспективите и потенциала на българската икономика са в нарастването на износа, насърчаването на инвестициите в реалния сектор. Сред мерките на макроикономическата стабилност е приемането на промени в правилника за прилагането на закона за насърчаването на инвестициите.