Турската инфлация се забави за втори пореден месец, тъй като влиянието на по-високите разходи по заемите стана по-забележимо в икономиката, а държавните данъчни облекчения за основните потребителски стоки задържаха разходите за живот.

Потребителските цени нараснаха с 20.3% през декември спрямо година по-рано, в сравнение с увеличение от 21.62% през ноември, съобщава държавният статистически институт Turkstat. Цените паднаха с 0.4% през месеца, но се повишиха с 16.33% на базата на дванадесетмесечните движещи се средни стойности. Инфлацията оправда средните очаквания на експертите, анкетирани от Bloomberg, които предвиждаха 20.5%.

Най-високият месечен ръст е в категорията хранителни и безалкохолни напитки с 1.08%, следвани от различни стоки и услуги с 0.78% и здравеопазване с 0.62%. Най-високият месечен спад е в облеклото и обувките с 4.08%.

Турската инфлация вече е по-голяма, отколкото българската за последните 11 години

Турската инфлация вече е по-голяма, отколкото българската за последните 11 години

Цените достигнаха 15-годишен връх и вече гонят ръст от 25%

Най-голямо е годишното увеличение на цените на обзавеждането и битовата техника с 31.36%, следвани от различни стоки и услуги с 28.8%, и хранителни и безалкохолни напитки с 25.11%. Инфлацията при храните се забавя до 25.1% от 25.7% през предходния месец, доста под прогнозата на централната банка за края на годината от 29.5%.

Производствените цени се повишават с по-бавни темпове, което е знак, че производителите и доставчиците на услуги не бързат да прехвърлят увеличените разходи заради слабостта на лирата през 2018 г. към потребителите.

Годишната енергийна инфлация спада до 20.8% от 25.4%. Цените на петрола в края на 2018 г. са с около 20% по-ниски в сравнение с година по-рано, като турското правителство се опита да увеличи въздействието върху потребителските разходи с по-ниски акцизи върху горивата.

Инфлацията в Турция покори нов връх, расте по-бързо от очакваното

Инфлацията в Турция покори нов връх, расте по-бързо от очакваното

Най-много поскъпват обзавеждането, транспорта и жилищата

В края на годината стойността на основната инфлация е по-ниска от очакваните 23.5% от управителя на централната банка Мурат Четинкая, но все още е доста над официалната цел от 5%. Четинкая ще трябва да напише отворено писмо до правителството в следващите няколко седмици, за да обясни причините, поради които не успя да постигне целта на централната банка за осма поредна година.

"Забавянето на инфлацията показва, че ефектите от обезценяването на лирата постепенно намаляват. Цените на петрола, които паднаха от върховете от началото на октомври, също помогнаха да се охладят цените. Централната банка вероятно ще намали лихвите в отговор, въпреки че срещата през януари може да е твърде ранна за това", обяснява Зиад Дауд от Bloomberg Economics.

Инфлацията изглежда се влияе и от мерките на турските власти. През октомври министърът на икономиката и финансите Берат Албайрак обяви "широкомащабна програма" за намаляване на инфлацията с широката подкрепа на публичния и частния сектор.

Инфлацията в Турция ще спадне по-бързо от очакваното

Инфлацията в Турция ще спадне по-бързо от очакваното

Анкара очаква износът да достигне рекордните $170 милиарда през тази година

Броят на корпорациите и институциите, които участваха в програмата чрез намаляване на цените им, надхвърли 25 000, каза министърът, цитиран от Daily Sabah.

Албайрак изрази увереност, че мерките на правителството за смекчаване на инфлацията и икономическото ребалансиране ще дадат резултат и инфлацията ще започне да спада до края на годината.

Според Новата икономическа програма на министъра целта за инфлацията в страната за 2018 г. е 20.8%. Целта за 2019 г. е 15.9%, 9.8% за 2020 г. и 6% за 2021 г.