В рамките на един месец Агенцията по храните ще провери всички производители на хляб и хлебни изделия в страната. Повод за проверките са сигналите на производители, че 60 % от сектора е в сивата икономика.

Това съобщи шефът на агенцията д-р Йордан Войнов, който заедно с инспектори провери столичния хлебозавод "Нилана", информира БНР.

Внушителна тълпа от журналисти, водена от ръководството на Агенцията, буквално нахлу в завода. Домакините се бяха подготвили като за посрещане на гости, а не на проверяващи, съобщава БиТиВи.

Инспекторите проверяват документите, мелниците и зърнобазите. Една от целите е да се установи какво е нивото на предприятията.

По време на обиколката из хлебозавода технолозите обясниха, че не влагат нищо нередно в хляба освен брашно, вода и сол.

Не можело обаче да се мине без стабилизатори. По думите на Войнов с влизането в сила на стандарт за хляба използването им ще се забрани.

Според хлебопроизводителите и сега трайността на хляба е 36 часа. Ако спре добавянето на ензими и витамин С, това нямало да повлияе на срока на годност.

Проверките започнаха днес и се правят съвместно с НАП и икономическата полиция. Целта е да се проследи както качеството на суровините и производството на хляб, така и документацията и ценообразуването. Крайната цел на проверките е да се изготви актуален регистър на хлебопроизводителите.

За да можеш нещо да контролираш, трябва първо да го имаме на регистър. Колегите от РИОКОЗ са водили регистър, от "Растителна защита" също са водили регистър, ДВСК също води регистър и ако ги сборуваме сега механично, ще настане един хаос, каза още Войнов.

Очакванията са, че наличието на актуален регистър ще елиминира незаконните фурни.