За да се пазят от измами, търсещите работа в чужбина, трябва да познават някои от основните права, напомня ИА "Главна инспекция по труда".

Например всяко предварително искане на такси и плащания за осигуряване на работа са забранени. Такива такси се плащат работодателя.

Най-често се искат пари за формуляр А1 за командироване - той се издава напълно безплатно от НАП.

Всяка държава-членка на ЕС е длъжна да създаде официален национален уебсайт за правата на командированите. Главна инспекция по труда вече работи по изграждането на българския сайт.

Заминаването на временна работа в чужбина, става чрез сключване на договор с предприятието, което предлага услугата. В документа трябва да са записани данните на двете страни, размера на възнаграждението, условията за полагане на извънреден труд, продължителността на работния ден, годишния отпуск и т. н. Всяка организация и предприятие, които предлагат подобни услуги трябва да имат лиценз от Агенцията по заетостта.

При приемане на работа в чужбина всеки работник трябва да получава поне минималната заплата за конкретната страна още от първия работен ден и да бъде осигуряван на същата сума. Изрично се регламентира също, че разходите за транспорт, квартира и др. трябва да бъдат уговорени между страните предварително, напомнят от инспектората.

Хората, които търсят работа в чужбина, могат да се съмняват във всички организации, които нямат собствен офис и приканват на среща на публични места. Белег за измама е и използването на социалните мрежи като единствен начин за контакт.

За първите пет месеца на годината са извършили около 300 проверки на работодатели и са установени около 530 нарушения.

Сигнали за нарушения при осигуряването на работа в чужбина могат да се подават в Главна инспекция по труда по всички възможни начини - на горещия телефон 0700 17 670, на телефона за сигнали на български граждани, работещи в чужбина - 00359 2 8101 747, през формата за сигнали и чрез мейл на посочените имейли. Важно е обаче в сигнала да има достатъчно данни за идентифициране на осигуряващия работа в чужбина, както и приложени документи, с които разполага лицето, напомнят още от Инспекцията на труда