Главна инспекция по труда подхвана с проверки шивашките предприятия за наличието на ергономични условия на труд.

От началото на 2014 г. над 400 проверки са протекли в стотици шивашки предприятия. До момента са регистрирани близо 2500 нарушения. 1575 от тях обаче са свързани не с ергономията на трудовия процес, а с изискванията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

При проверките е констатирано, че често работодателите в производството на облекло не осигуряват елементарни удобства на служителите си, като подходящи столове, които могат да се коригират съобразно ръста на работника, работната поза и характера на производствения процес. Не се осигуряват устройства за сядане на работещите, когато работят прави - при кроене, гладене, преглед на дефекти.

Работните повърхности са малки и пречат на свободата на движенията при извършване на отделните дейности, установили са още проверяващите. Според тях не са разработени специфични за всеки вид труд профилактични програми за намаляване на ергономичните рискови фактори, като ограничаване на повтарящите се движения, на полагането на труд в неудобна работна поза  и т.н.

До момента са дадени 2455 задължителни за изпълнение предписания и са съставени 82 акта. Въпреки че нарушенията, свързани със здравословните и безопасни условия на труд като цяло са повече, актовете са съставени основно за нарушения по трудовите правоотношения - 66 броя от всички.

Най-често те са за работа без писмен договор, забавени възнаграждения и  нерегламентирано полагане на извънреден труд.

Ще има последващи проверки, за да се установи дали дадените предписания и разпоредби се спазват, уверяват от инспекцията по труда.