До средата на годината да бъде завършена рехабилитацията на жп линия Септември - Бургас, очаква министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев.

До тогава трябва да бъде готова последната отсечка от Септември до Стамболийски. Това поясни транспортният министър по време на откриването на обновената жп линия Стамболийски - Пловдив и новоизградения Интермодален терминал - Пловдив.

По линия на Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г., в модернизацията на направлението от Септември до Пловдив са инвестирани 630 млн. лева. "Обновената жп линия от Септември до Бургас ще позволява движение на пътническите влакове със скорост до 160 км/ч", каза Алексиев. Очакванията са, че разстоянието от Септември до Бургас ще бъде изминавано за по-малко от 3 часа, което на наполовина от сегашното време.

Според плановете до 2022 г. се очаква да бъде завършена изцяло железопътната магистрала, която свързва Сърбия, през България до Гърция и Турция, и през пристанище Бургас към Близкия Изток.

Новите жп линии са електрифицирани и оборудвани със съвременни ERTMS системи, които са съвместими в цяла Европа и осигуряват най-високо ниво на безопасност.

"Пловдив е кръстопът между два европейски коридора, както и пресечна точка на две пътни и железопътни магистрали. Това е причината, именно тук да бъде построен първият интермодален терминал, изграден с европейски средства", заяви министър Алексиев. Терминалът вече има Акт 16.

Успоредно със строителството на терминала, е започната процедура за отдаването му на концесия, заяви Алексиев. "Направените проучвания показват, че е по-целесъобразно частен оператор да стопанисва такъв логистичен център", поясни той.

Христо Алексиев допълни, че поради обжалвания, процедурата към момента е спряна и предстои нейното повторно стартиране. По думите на министъра, след реализацията на транспортните проекти в района на град Пловдив в последните години, той вече има всички предпоставки да се превърне в логистичен център за бизнес и търговия.