От Института на пазарна икономика (ИПИ) настояват за преотстъпване на 1/5 от приходите от подоходното облагане към общинските бюджети. Като пример това може да бъде ресурс в рамките на 800 млн. лв. за 2019 г.

За това настоя старши изследователят от ИПИ Петър Ганев на дискусия на тема "Отвъд изборите: Следващите четири години за общините? Състояние на общинските финанси и възможностите на общините да променят публичната среда".

Ганев посочи, че новите данъчни правомощия и увеличените местни данъци през годините не променят структурата на общинските бюджети. Липсата на адекватен собствен ресурс обаче подкопава регионалното развитие и качеството на живот по места.

От Института предлагат промяна с 1/5 подоходно облагане, защото вярват, че когато общините имат повече капацитет и свобода да решават местни проблеми, могат по-добре да съдействат и помагат за икономическото развитие на територията на общината си и на това, което се случва в България. ИПИ настояват за обвързване на общинския бюджет с реалната икономика.

КНСБ предлага 9 промени в данъчната система

КНСБ предлага 9 промени в данъчната система

Очакваните приходи от мерките са над 2 млрд. лева

По думите на Ганев предстоят местни избори и начинът, по който започват няколко дни преди кампанията са с неща, които изглеждат доста отдалечени от местното развитие. "Трябват местни политики, а не кой кандидат е добър и кой лош", акцентира старши изследователят.

Трябва да бъде провокирано развитието на регионите в страната, които трудно биха го направили сами чрез централно планиране и да се върви в посока на децентрализация. Картината на общинските бюджети изглежда добра през последните 10 години - има ръст на бюджетите, в последните 3 години дори има излишък. Ако към общинските бюджети бъдат прибавени европейските средства по различни оперативни програми се вижда, че ресурсът е по-голям с 1 млрд. лв. за 2018 г., отчете Петър Ганев.

Парите на общините са от трансферите на правителството, помощите, неданъчните приходи и данъчните приходи. Общината е заложник на трансферите и субсидиите за направленията, които ще получи и трудно може да провежда адекватна местна политика, изтъкна Ганев.

По думите му София-град няма достатъчно пари да изгради инфраструктурата на новите квартали. Курортните общини обаче имат по-голяма финансова самостоятелност, защото имат много сделки чрез имотния пазар.

Най-висока финансова самостоятелност имат морските общини като Созопол, голяма част от които неданъчни, поясни старши изследователят.

Данъчната ни система - една от най-несправедливите в ЕС

Данъчната ни система - една от най-несправедливите в ЕС

КНСБ настоява на корпорациите да бъдат наложени по-големи данъци

Според Ганев измамно впечатление е, че бюджетът на общините намаляват. По отношение на европейските средства от различните оперативни програми от ИПИ отчитат, че общините Враца, Малко Търново и Панагюрище са усвоили най-много.

От своя страна главният икономист от ИПИ Лъчезар Богданов коментира променящата се индустрия и новите предизвикателства пред икономическите центрове в страната. По думите му двойно повече стоки от страната се изнасят в областта на електрическите съоръжения, автомобилните компоненти и части, медикаменти. В дела на износа намалява обаче ролята на стоманата, облеклата и текстила. Икономиката на България се променя много бързо, отчете Богданов.

За сектора на информационните и комуникационните технологии много се говори за броя на заетите и средните възнаграждения. В рамките на десетилетие има добавени близо 40 000 работни места и още толкова добавени в други аутсорсинг услуги. Това е донякъде резултат на местни политики, посочи главният икономист на института.

Един от най-бързо растящите отрасли са производството на велосипеди, мотопеди и спортни стоки. Има нови производства, за които хората не са се сещали, че съществуват в България. Сред тях са производството на осветителни тела, незагряващи електрически съпротивления, тръби и маркучи от вулканизиран невтвърден каучук, електрически табла, конзоли, прекъсвачи и други части.

София-град е с по-малък дял на производствената индустрия и човек трудно би очаквал да има много предприятия, но в София-област е висок процентът на хората в производствената индустрия. Габрово е с най-висок дял на заети хора в производствената индустрия, в Черноморието също.

Богданов коментира и средната заплата по общини през 2017 г. Според него заплатите са различни, защото структурата на икономиката е различна. В някои общини има големи инвеститори, а в други не са толкова високи доходите, защото няма големи инвеститори.

Дискусията, организирана от ИПИ има за цел в навечерието на местните избори в България да бъде отправен поглед към потенциала за бъдещето развитие на общините в България. Два са поводите за насроченото събитие. Първият е желанието на ИПИ да насочи вниманието към общинските икономики и регионалното развитие в дните преди официалното започване на предизборната кампания по места.

Вторият е обявяването на официалния старт на кампанията на ИПИ за преотстъпване на 1/5 от приходите от подоходното облагане към общините и промоцията на новата посветена страница. Кампанията на ИПИ ще започне официално в началото на ноември - дни след провеждането на втория тур от местните избори - с връчване на отворено писмо до министър-председателя и министъра на финансите.