Разговорът за данъчната политика е далеч по-широк - не да намалим този или онзи размер на ДДС, а да преструктурираме цялата данъчна система и да я направим по-справедлива, тоест да облагаме всички субекти съобразно техния принос в общия брутен продукт и в по-голяма степен тези, които дават повече, разбирайте корпорациите. Това коментира председателят на КНСБ Пламен Димитров пред БНР.

Борисов обеща на бизнеса да не вдига данъците

Борисов обеща на бизнеса да не вдига данъците

Единственият шанс за вдигане на доходите е икономическа стабилност

"Данъчната система в България е една от най-несправедливите в Европейския съюз, косвените данъци са около 2/3 от общите данъчни приходи, т. е. най-несправедливите данъци са най-големи. Въпросът е дали те могат да бъдат намалявани, преди да бъдат увеличавани останалите данъци. Общото данъчно изземване и допълнителните приходи са около 35%, а в Германия - около 40% от БВП. ДДС е един от най-големите елементи на данъчните приходи", допълни Димитров.

"Нашето предложение е да въведем необлагаем минимум върху доходите. Аз съм силен скептик, че дори да бъде намелен ДДС върху хляба и лекарствата, тези стоки ще получат трайно намаление на цени, защото това не може бъде контролирано", посочи още той.

СДС се озъби на социалистите за диференцираното ДДС

СДС се озъби на социалистите за диференцираното ДДС

Намаляването на ДДС за някои стоки е популистко и хвърляне на политически прах в очите

Според Пламен Димитров цените могат да паднат, ако значимо и едновременно се намали целият размер на ДДС по цялата верига - "с около 5-процентни пункта, което означава, че от сегашните 20% общата ставка да стане 15%".

"Тогава няма как пазарът да реагира по различен начин, освен да намали цените на всички стоки и услуги, които се облагат с ДДС", убеден е той.

От своя страна Мария Желязкова от Европейската антибедност мрежа подчерта, че българската данъчна система е изключително деформирана, изключително антиевропейска. "Тя е основен фактор за неравенствата в България, а те са най-високи в Евросъюза", констатира тя. 

Гърция драстично намали ДДС-то за някои стоки и услуги

Гърция драстично намали ДДС-то за някои стоки и услуги

Сред стоките са зехтин, риба и месо, както и токът и газът