Налице са редица благоприятни фактори и неизползван потенциал за сътрудничество в търговско-икономическата област между България и Иран. Това смята зам.-министърът на икономиката Любен Петров, съобщават от министерството.

Петров и заместник-министърът на икономическите въпроси и финансите и председател на Организацията за инвестиции, икономическа и техническа помощ д-р Мохаммад Хазай са обсъдили създаването на Ирано-българска търговска камара в Техеран.

Нов транспортен коридор България - Иран обсъдиха в Техеран

Нов транспортен коридор България - Иран обсъдиха в Техеран

Провежда се 18-та сесия на междуправителствена комисия

По мнението на Любен Петров географската близост, добре развитите транспортни връзки и членството на страната ни в Евросъюза създават нови параметри за реализиране на сътрудничеството между двете държави.

По думите на зам.-министъра България разглежда развитието на търговско-икономическите отношения с Ислямска република Иран като възможност за разпространяване и налагане на български стоки на пазарите на съседните на Иран страни. Освен това сме готови да съдействаме и за навлизане на ирански стоки на пазара на ЕС.  

Пред иранския си домакин Любен Петров е уверил, че правителството ни ще полага усилия, за да бъде нормализирано финансовото и банковото сътрудничество между България и Иран. То е свързано с отварянето на банковите системи, както и възможността двете държави да гарантират търговския стокообмен чрез различни платежни инструменти.

Иранският зам.-министър е доволен от осъществяването на множество полезни контакти между фирмите по време на проведения Българо-ирански бизнес-форум.

Той оценява политическите отношения между България и Иран като добри. По мнението му иранското правителство имало желание да възстанови нивото на развитие на търговско-икономическите отношения с държави като България от времето преди въвеждането на санкциите към страната.

Мохаммад Хазай смята още, че страната ни може да разглежда Иран като логистична точка за българския бизнес към съседни трети страни.