Правителството прави опити да бъде отложено с година и половина въвеждането на европейските стандарти за млякото, съобщи БНР.

Сегашният срок за влизане в сила на регламента е 1 януари 2010 г.

В Сливен председателят на парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева заяви, че България трябва да започне да провежда политика, при която фермите да постигнат изпълнението на европейската рамка.

Фермерите у нас масово продават животните си, защото 70% от тях не могат да изпълнят европейските норми до 1 януари 2010 г.

„В момента се водят разговори с Брюксел да се отложи срокът с година и половина, в който срок тези млечни ферми да отговорят на изискванията и да останат да работят.
Ще се мислят и варианти, в който тези стопанства или да покрият изискванията, или да се преструктурират в месно направление. Имаме надежди, че това евентуално може да бъде допуснато", посочи Танева.

"Притесненията ги разбирам. Те са основателни, ако наистина този регламент се приложи в срока, в който е приет.
Трябва обаче ние да изхождаме първо от това, че условията, по които ние сме подписали договора за присъединяване, имат регламенти, чието изискване трябва да спазваме", заяви още Десислава Танева.