Срокът на работа 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй" ще бъде удължен с 20 години.

За намерението на правителството да удължи живота на мощностите в ядрената централа обяви министър Трайчо Трайков, цитиран от БНР.

Припомняме, през 2008 г. централата финализира мащабна програма за модернизация на 5 и 6-ти блок.

В началото на октомври същата година Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) поднови лицензиите за експлоатация на 5 и 6-ти блок, като те са със срок на валидност до 5 ноември 2017 г. за 5-ти блок и до 2 октомври 2019 г. за 6-ти блок.

През последната година (2002 г.), когато работи с всичките си шест инсталирани мощности, атомната централа произвежда рекордното в своята история количество електроенергия - близо 20,222 млн. MWh, с което достига 47,3% дял в общото eлектропроизводство на страната.

От началото на 2007 г. централата произвежда около една трета от годишното национално електропроизводство.

Ситуацията със спирането на старите блокове на Първа атомна обаче бе доста полемична.
След 1990 г. започна постепенното закриване първоначално на 1 и 2 блок на централата, а впоследствие 3 и 4-ти, според договора за присъединяване на страната ни към ЕС.

Такава остава и идеята с дострояването на АЕЦ "Козлодуй" с 7 и 8-ми блок - идея, която се появи като реакция на един евентуален отказ от проекта АЕЦ „Белене".

Според експерти от енергийния сектор след спирането на 5-ти и 6-ти блок страната ни не само няма да може за изнася електроенергия, но и ще изпадне в криза да не може да задоволява потребностите на вътрешния си пазар и да трябва да внася електроенергия.
Затова и трябва преди спирането на блоковете да се подсигури друг източник на електрическа енергия, който да поеме потреблението от "Козлодуй".

Удължаването на лиценза за експлоатация е свързано с покриване на изисквания на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), която осъществява редовен мониторинг над обекта, както и с изисквания на ЕС.