Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури e изпратила позицията си до Европейската комисия по въпроса за регламента улова на риба в Черно море и рибните запаси за 2010 г.

В предложението на ЕК са наложени количествени ограничения: намаление на общия допустим улов за калкан до общо 76 тона - 38 тона за България и 38 тона за Румъния.

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури настоява Комисията да преразгледа виждането си относно намаляване на квотата за улов на калкан.

България не може да приеме предложеното намаление на общия допустим улов (съответно и квотите) за калкан с 25%

Като цяло, досегашният общ допустим улов за калкан от 100 тона е установен на ниско равнище и е занижен по отношение на представените от българските и румънските учени научни данни за състоянието на запаса в техните води.

Ето защо предлаганото намаление, макар че в абсолютни цифри е 24 тона за двете държави, то всъщност е твърде голямо като процент - 25%.

За България предлаганото намаление ще доведе до много големи ограничения на риболова на калкан, тъй като квотата от 50 тона за страната за 2008 година бе изпълнена през месец септември 2008 г., а за 2009 - в края на месец март, още преди въвеждането на забранителния период.

Поради това предлаганото намаление ще има още по-негативен ефект върху рибарския сектор. Съществува реална опасност цели рибарски общности, които разчитат на уловите на калкан, да останат без доходи", се посочва още в позицията на МЗХ