До 350 млн. евро може да получи българският бизнес за енергийна ефективност и енергийно спестяване в индустрията. Тази възможност дава подписаният рано тази сутрин Меморандум за разбирателство между Министерство на икономиката и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Церемонията по подписването се забави малко, тъй като Даниел Берг, директор на банката за България, закъсня и енергийният министър "запълни" отсъствието му, обяснявайки пред медиите какви възможности дава меморандумът.
На подписването присъства и премиерът Борисов, който обаче се въздържа от коментари.

Според клаузите в меморандума 200 млн. евро безвъзмездна помощ ще бъдат предоставени на компаниите по ОП "Конкурентоспособност" за въвеждане на мерки за енергийна ефективност. Към тази сума ЕБВР предоставя свой ресурс от 50 млн. до 150 млн. евро под форма на кредитни линии за банки, които осигуряват съфинансирането на проектите за енергийна ефективност. Така няма да има риск от отпадане на проекти заради неосигурено съфинансиране.

Банката също така ще предостави 1 млн. евро под формата на ноу хау при разглеждане и оценка на проектните предложения. Тази техническа помощ включва консултантски услуги за изготвяне на основните документи и процедури за кандидатстване.

ЕБВР ще избере 10 български банки, чрез които да се реализира схемата за енергийна ефективност. Това е схема, която е иновативна и за България, и за банката, посочи министър Трайчо Трайков.

Ефектите са аутсорсване, пълно финансиране, предоставяне на техническа помощ като за първи път постигаме грантов компонент, който е в много значителна степен между 30 и 50%, допълни още той.
Така според Трайков схемата ще бъде много по-атрактивна за бизнеса.

ЕБВР иска да помогне на България да стане устойчива икономика като използва енергетиката по устойчив начин, коментира от своя страна директорът на ЕБВР за България Даниел Берг. По негови наблюдения в последните години всички български проекти, подпомогнати от банката, съдържат компонента енергийна ефективност. Българските компании ще могат да предоставят проектите си и в 10-те банки, избрани от ЕБВР.

Берг се надява през лятото, най-късно през есента, банките да започнат да дават пари за проектите.

В пресконференцията се включи и Карстен Расмусен от Главна дирекция "Регионално развитие" в ЕК, който заяви, че за представителите на ЕС днес е исторически ден.
Той коментира, че у нас енергоемкостта е 7 пъти по-голяма на глава от население, отколкото средно за ЕС. Така не може да продължава, трябва да се направи нещо, категоричен е той. Според Расмусен този меморандум подпомага предприятията да предприемат стъпки за енергийна ефективност.