Осигурен е зърненият баланс на страната и няма опасност от хлебна криза. Това увери министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на своето посещение в град Сливен.

На страната ни е необходимо 1,5 млн. тона зърно, а до сега са събрани 2 млн. тона. До момента са прибрани 70% от ечемика и около половината от пшеницата, обясни аграрният министър. Той изтъкна, че добивите за пшеница са около 400 кг на дкр. и 365 кг на дкр. за ечемик. Качеството на събраната продукция е по-добро от това на миналогодишната реколта, посочи Найденов.

Той съобщи още, че контролът по граничните пунктове и вътрешността на страната ще бъде затегнат. Конкретен повод за мярката са заловените днес два микробуса с месо и млечни продукти с видимо изтекъл срок на годност от Гърция на граничен пункт Капитан Петко войвода. Задържането на стоката е станало по сигнал, уточни министърът, цитиран от БиТиВи, и допълни, че заради влошеното финансово състояние на южната ни съседка такива опити могат да зачестят.

Регионалните служби на Националната агенция по безопасност на храните ще засилят контрола по граничните пунктове, а полицейските дирекции ще оказват съдействие на инспекторите във вътрешността на страната, стана ясно от думите на Найденов.

Той припомни на зеленчукопроизводителите, че в понеделник, 11 юли, изтича последният срок за подаване на формуляри за обезщетения от Европейската комисия. Един месец ще отнеме обработката в министерството, а след това те ще бъдат изпратени в Европа.

Министърът на земеделието бе категоричен, че зеленчукопроизводителите няма да бъдат ощетени, тъй като компенсациите за нереализирана продукция са малко над реалните изкупни цени.