България ще изпревари ЕС със стрес теста на АЕЦ Козлодуй. Това става ясно от разпореждане на премиера Бойко Борисов България да започне подготовка за провеждането на „стрес - тест" на атомната електроцентрала в Козлодуй.

Борисов се е срещнал изпълнителния директор на Националната електрическа компания Красимир Първанов, изпълнителния директор на „АЕЦ Козлодуй" Костадин Димитров, зам.-изп.директор на „АЕЦ Козлодуй" Александър Николов и директорът на „Безопасност и качество" в централата Митко Янков.

Припомняме, вчера в Брюксел бе взето решение да започнат консултации по съставяне на критерии за стрес тестовете, които да важат за всички членки на съюза. Самата кампания по проверка на аецовете се предвижда за началото на следващата година.

Проверката, наредена от Борисов, ще включва седем основни критерии - местоположение на централата, риск от наводнения, охладителни системи - конструкция, резервни мощности, продължителност на експлоатационния живот, тип реактори и риск от терористични нападения.

За подготовката на теста ще бъде уведомена Международната агенция за атомна енергия и ще бъдат поканени експерти от агенцията, които да наблюдават изпълнението на тестовете, се казва още в съобщението на правителствената пресслужба.

След приключване на проверката, страната ни ще оповести резултатите и ще предложи начините за изпитване, приложени в АЕЦ „Козлодуй", да влязат в общите европейски изисквания за изпитания на атомни централи в общността.

При допълнителни изисквания за проверка на сигурността, от страна на ЕК, България е готова да приложи още тестови механизми, гарантиращи безопасността на атомната ни централа.