Министерството на земеделието ще иска одобрение от ЕК за 15 вида държавни помощи в сектор "Земеделие", съобщи заместник-министърът Цветан Димитров.
До момента в земеделието са изплащани 30 вида държавни помощи. За следващата година обаче, страната ни има разрешение само за два вида, съобщи БНР.

България е изпуснала сроковете за нотифициране на държавни помощи, обясни Димитров. Заявката е трябвало да се даде още в началото на годината и одобрението да се направи до август.

Предишното правителство обаче е пропуснало тази възможност. До момента страната ни има разрешение да изплаща само два вида помощи в земеделието.

До 15 ноември пред ЕК ще бъдат представени искания за общо 15 вида държавни помощи. Някои от най-важните от тях са за подпомагане на млечния сектор, като за целта в бюджета ще бъдат предвидени 60 милиона лева годишно и за компенсиране на доходите на тютюнопроизводителите, които ще се ориентират към други сектори на земеделието.

За това ще са нужни 80 милиона лева годишно. Те обаче ще се заложат в бюджета за 2011 г. До момента за всичките 30 вида държавни помощи са се заделяли по 45 милиона годишно.

Димитров не успя да уточни каква ще е годишната сума за помощите, които ще ни разрешат за следващите години. Изплащането им обаче ще зависи от разрешението на ЕК и от възможностите на държавния бюджет.