Израел разреши вноса на яйца от България. Това стана ясно по време на среща в Тел Авив между икономическия министър Никола Стоянов и министъра на земеделието и селските райони Ави Дихтер.

Българските компании проявяват интерес към израелския пазар, но от години вносът на яйца бе ограничен. Поради това Службата по търговско-икономически въпроси е задействала процедура за получаване на разрешително за тази дейност, съобщава министерството на икономиката и индустрията.

Стоянов и Дихтер се договориха да проучат и обсъдят разрешение за износ и на телешко месо от България. Също така Израел се интересува и от увеличаване на вноса от България на зърнени култури - пшеница и др.

"България е с големи традиции и силен земеделски и животновъден сектор, но имаме интерес към обмяна на опит за внедряване на повече иновации в него, които да насърчат растежа на компаниите", подчерта Стоянов. На срещата бе предложено и създаването на съвместна инициатива между Министерството на земеделието и селските райони и българската Служба по търговско-икономически въпроси с цел обмяна на опит и информация, които да бъдат в полза на българските институции и бизнес. Министърът на икономиката покани Израел да разгледа възможностите за инвестиции и двустранни проекти в България.

Стоянов се срещна и с израелския министър на отбраната на Йоав Галант. От разговорите стана ясно, че България и Израел проучват стартирането на дейности за обмяна на знания и съвместно производство в отбранителната индустрия. Двамата се договориха да продължат и с набелязването на конкретни действия за насърчаване на бизнеса и подготовка на разменени визити по набелязаните теми с участието на бизнеса.

Според икономическия министър е необходим тласък на държавно ниво, който ще даде старт и на серия от съвместни проекти.

България и Израел готови да си сътрудничат в сферата на изкуствения интелект

България и Израел готови да си сътрудничат в сферата на изкуствения интелект

Министърът на иновациите Александър Пулев проведе среща с израелския си колега в Йерусалим