От EVN разясниха причината, поради която районът южно от Бургас се събуди без ток тази сутрин.

Двете аварии са предизвикани от проблем в 20-киловолтов токов трансформатор на трафопост, който не е собственост на ЕВН България Електроразпределение АД, в каменна кариера Черноморец.

От EVN уточняват, че в 04:56 ч. има прекъсване на електрозахранването с продължителност пет минути в кабелен извод Чапла от подстанция Созопол, поради което част от град Созопол е имала смущения в електрозахранването до 05:01 ч.

По същото време от 04:39 ч има прекъсване на електрозахранването по кабел Вромос, който също идва от подстанция Созопол.

Поради това част от град Черноморец и къмпинг Градина са имали смущения в електрозахранването, което в възстановено напълно в 06:20 ч.

Извън тези смущения в района на южното Черноморие, не е имало други аварийни ситуации и електрозахранването протича нормално.

На фона на продължаващите проблеми с тока по южното Черноморие регионалният мениджър на EVN Bulgaria Йорг Золфелнер разговаря по телефона с вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.

Двамата са стигнали до извода, че проблемите с мрежата високо напрежение идват основно от липсата на инвестиции в съоръженията в този регион през изминалите години от страна на оператора на мрежата високо напрежение.

Тези проблеми не биха могли да се решат за няколко дни, изискват задълбочен анализ и вземането на спешни и конкретни стъпки.

От ръководството на ЕВН България декларират своята готовност да участват активно в бъдещи разговори с всички заинтересовани страни.