От 1 януари 2007 година България ще бъде член на Европейския съюз, който ни посреща със своите строги правила и условия. Пред всички нас стоят все още нерешени проблеми, но аз мисля, че с общи усилия не просто ще се справим, а ще успеем да превърнем българския хранително-вкусов бизнес в достоен конкурент на водещите европейски производители.

Това каза министърът на земеделието и горите Нихат Кабил по време на откриването на международните специализирани изложения "Месомания", "Светът на млякото", "Салон на виното" и "Интерфуд и дринк" в Интер Експо и Конгресен център-София.

Тази година на „МЕСОМАНИЯ" специалистите от бранша предлагат на предприемачите последните новости в технологиите, съобразени с добрите практики за мониторинг и контрол, както и вкусни продукти от месо- варени и варено-пушени колбаси, сурово сушени месни продукти, шунки, деликатеси и др.

„Светът на млякото" представя за трети път изкусителни провокации от мляко и млечни продукти, ингредиенти за производство на млечни продукти, стартерни култури за кисело мляко, оцветители и овкусители, тестове за контрол на качеството на млякото и млечните продукти.

Италианската фирма MAGNABOSKO презентира единична блокова цистерна, която е събрала цяла мандра в една машина. В рамките на съпътстващата програма на изложението Асоциацията на млекопреработвателите в България организира Национална конференция с представители на Европейската млечна асоциация, на която ще бъдат обсъдени актуални проблеми от бранша.

Изложбата „Салон на виното" фокусира внимание върху елитни вина и продукти от грозде от най- висок клас, утвърдени и нови партиди, търговски марки с уникален аромат и вкус, модерен дизайн, високи стандарти в производството и съхранението на вино.

На щандовете на „ИНТЕРФУД И ДРИНК" могат да се видят разнообразни храни, подправки, хранителни добавки, тестени и сладкарски изделия, растителни масла консервирани храни, полуфабрикати и напитки.

За първи път в рамките на изложенията ще има международни дни за двустранни бизнес срещи по биотехнологии за храни и напитки, организирани от Европейския иновационен център-България, с подкрепата на Европейската комисия.

В изложението участват около 330 фирми - производители, дистрибутори и търговци от 32 страни, което е с 10 % повече от представените предприемачи през миналата година.

Най-силно е присъствието на Германия и Италия с над 50 филми, както и на Испания - с 14 фирми. България участва с над 140 фирми. Сред изложителите са още производители, дистрибутори и търговци от Гърция, Сърбия, Полша, Унгария, Литва, Молдова, Индия и др.