
Това заяви министър Нихат Кабил при откриването на Третата национална научно-практическа конференция с международно участие под мотото „Безопасност, проследимост и конкурентоспособност на българските храни" в по случай Деня на хранително-вкусовата промишленост.
Този сектор от българската икономика има изключителни постижения и влиза като един от най-добре подготвените сектори на икономиката ни в Обединена Европа, подчерта министърът, добавяйки, че има и още много да постига.
Три са най-важните приоритети на сектора:
- да спечели доверие към България, като надежден партньор за съвместни бизнес-начинания
- да завоюва доверието на европейския потребител
- да спечели силни позиции в новите пазарни ниши, които влизането в ЕС ще отвори
Ключовото партньорство между производители на храни, потребители и контролни органи изисква да се извърви още една стъпка, подчерта от своя страна зам.-шефът на парламентарната комисия по земеделието и горите Пламен Моллов.
Да се създаде единен контролен орган, който да обедини функциите по контрола на безопасността и качеството на храните и Министерство на земеделието и горите е първата държавна институция дала подкрепата си на тази идея.
Производството на храни е една от най-силно регламентираните дейности в ЕС, подчерта зам.-министърът на икономиката и енергетиката Лъчезар Борисов и това поставя редица предизвикателства пред сектора.
Фактът, че през тази година тя бележи ръст от 22% е доказателство за нейната жизненост и приспособимост, допълни от своя страна проф. Г.Минков от името на „ветераните" в тази индустрия.
Академик Васил Сгурев, председател на Федерацията на научно-техническите съюзи и съорганизатор на конференцията заедно със Съюза по хранителна промишленост и Българската асоциация на хранителната и питейна индустрия, допълни, че успехът на сектора би бил много по-значим и надежден при иновативното му развитие, влагане на повече инженерни знания, идеи, въображение.
spirt
на 22.11.2006 в 21:04:32 #2barabanista
на 22.11.2006 в 19:15:14 #1